Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  „Forest Gamp“ među 25 filmova Nacionalnog filmskog registra

  Kongresna biblioteka saopštila je danas da je Oskarima nagrađen film iz 1994. „Forest Gamp“ sa Tomom Henksom u glavnoj ulozi, jedan od 25 filmova koji će ove godine biti uključeni u Nacionalni filmski registar, najveću svetsku arhivu filmskih, TV i zvučnih snimaka.
   
  Najstariji filmovi koji će biti uvršten u registar su nemi filmovi iz 1912. – „The Cry of the Childrem“ (Plač dece) o deci radnicima i „A Cure for Pokeritis“ o komičaru Džonu Baniju, kao i prvi dugometražni film Čarlija Čaplina „The Kid“ (Klinac) iz 1921. Filmovi koji su izabrani, među 2.228 kandidata, su „kulturno, istorijski ili estetski“ važni, navodi se u saopštenju Kongresne bilbioteke.
   
  „Ovi filmovi su izabrani zbog njihovog značaja za američku kulturu. Naše filmsko nasleđe mora biti zaštićeno jer ova kinematografska blaga dokumentuju našu istoriju i kulturu i odražavaju naše nade i snove“, dodaje se u saopštenju. Među filmovima su i Diznijev „Bambi“, film noar „The Big Heat“, „Kad jaganjci utihnu“, originalni „Rat svetova“, „Čelični konj“ Džona Forda.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE