Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Niš usvojio plan za proslavu Milanskog edikta

  Na poslednjoj sednici gradskog parlamenta u ovoj godini usvojen je i lokalni Plan aktivnosti za obeležavanje 1.700 godina od donošenja Milanskog edikta.
   
  Prema pomenutom dokumentu grad rođenja cara Konstantina biće dostojno obeležen 2013. godine. Do tada u planu je završetak radova na izgradnji hrama Svetog cara Konstantina i carice Jelene, uređenje arheološkog lokaliteta Medijana, Tvrđave, Gradskog polja i prilaznih saobraćajnica.
   
  U slavu ove značajne godišnjice predviđene su i značajne i zahtevne manifestacije iz oblasti kulture, koje prethode velikom naučnom skupu „Niš i Vizantija“ planiranom za 2013. godinu, kao što su međunarodni projekat muzičko-scensko delo Oratorijum „Konstantin Magnus“, zatim velika jedriličarska regata i biciklistička trka kroz Srbiju „Putevima rimskih imperatora“.
   
  Izvođenje Oratorijuma „Konstantin Magnus“ u Nišu je planiran za 3. jun 2013. godine, a zatim bi naredne godine na red došli Konstantinovi gradovi Milano, Trir, Jork, Arl, Kornutnum – Petronel i Izmit (Nikomedija).
   
  Jedriličarska regata „Kroz Evropu“ (2013) imala bi maršrutu Golubac – Dunav – Rajna – Majna – Trir – Rona – Arl, a biciklistička trka išla bi od Sremske Mitrovice, preko Niša do Zaječara, sa prolaskom kroz Viminacijum …
   
  Za 2012. godinu planirana je izgradnja sabirne saobraćajnice, pešačkih i biciklističkih staza, parkinga, turističke signalizacije i postavljanje bilbordova duž Koridora 10, štampanje reprezentativne monografije „Konstantinov grad – starohrišćanski Niš“, postavljanje spomenika caru Konstantinu, revitalizacija zgrade „Starog oficirskog doma“ i njegovo ustupanje za kulturne manifestacije …
   
  U 2013. godini, biće dodeljena godišnja nagrada grada Niša za toleranciju, dodela ugledne godišnje nagrade Niša u oblasti proučavanja, zaštite, prezentacije i afirmacije kulturno-istorijskog i spomeničkog nasleđa, kao i reprezentativna izložba „Vreme cara Konstantina od originalnih eksponata sa antičkih arheoloških nalazišta“…
   
  – Pomenutim dokumentom sve je do detalja utvrđeno i razrađeno. Biće to veliki i možda i najvažniji skup u našem gradu, koji će privući hiljade gostiju i drugih posetilaca, a mi ćemo sa naše strane učiniti sve da se jubilej Milanskog edikta obeleži kako dolikuje – kaže gradonačelnik Niša Miloš Simonović.
   

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE