Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Padaju cene kafe, očekuje se rekordan rod kafe

    Vijetnamski farmeri, posle nekoliko loših godina, očekuju rekordni rod kafe „robusta“ koja se uglavnom koristi za proizvodnju instant kafe i espresa, zbog čega već padaju cene na berzi.


    U anketi Blumberga, vijetnamski privrednici su prognozirali da bi rod mogao da bude za devet odsto veći nego prošle godine. Slične vesti dolaze i iz Brazila koji je, posle Vijetnama, drugi najveći svetski proizvođač „robuste“. Uzgajivači u Indoneziji računaju da će ovogodišnji rod biti najveći u poslednjih 16 godina.

    Pored rekordnog roda, cenu kafe gura na dole i bojazan od usporavanja privrednog rasta u Evropi, a u vezi s tim i pada potrošnje. Evropljani, naime, popiju 56 procenata svetske produkcije kafe.

    „U atmosferi slabljenja privrede, ljudi će izostaviti jednu šoljicu kafe dnevno“, procenjuju analitičari. Jedna šoljica, zajedno sa rekordnim rodom, može da na tržištu stvori veliki pritisak ponude.

    Već u ovogodišnjoj sezoni svetska ponuda na tržištu je premašila potražnju za 2,5 miliona vreća kafe, dok je još prošle godine nedostajalo 700.000 vreća.

    Cene su zbog toga ove godine pale za nepunih deset odsto, a za sledeću godinu se računa na dalji pad cene za sedam procenata. Niže cene bi mogle da smanje naknade proizvođačima, među kojima najveći udeo na tržištu drži švajcarska firme „Nestle“. Nije, međutim, sigurno, da li će prerađivači sniziti i krajnje cene za potrošače.

    Prema nekim mišljenjima, ne treba računati na pad cene kvalitetnije sorte arabika. U Gvatemali, San Salvadoru i Meksiku dve sedmice je padala kiša, što je desetkovalo rod, podseća jedan trgovac kafom. On je naveo da raste i potrošnja u zemljama kao što su Brazil ili Kina, pa na tržištu ima manje „arabike“.

    Analitičari smatraju da će svetska proizvodnja kafe „robusta“ rasti i u narednim godinama, što će uticati na smanjenje njene cene. U pogledu „arabike“, kako prenosi Blumberg, nisu tako sigurni.
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE