Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Beogradska nedelja dizajna u elitnom društvu

    Beogradska nedelja dizajna (BND) postala je član Biroa evropskih dizajn asocijacija (Bureau of European Design Associations), saopštili su predstavnici beogradske manifestacije.
     
    BND je, kako je navedeno, prvi festival ove vrste iz jugoistočne Evrope koji je postao član ugledne organizacije među više od 40 dizajn udruženja, regionalnih i nacionalnih centara za promociju dizajna i obrazovnih institucija koji pokušavaju da ukažu na značaj dizajna i podignu svest javnog mnjenja o dizajnu kao pokretaču inovacija u Evropi.

    Predsednik Biroa evropskih dizajn asocijacija Debora Davton izrazila je zadovoljstvo što se Beogradska nedelja dizajna pridružila toj organizaciji ,,u vreme kada dizajn, kao nosilac inovacija, dobija bez presedana priznanje na evropskom političkom nivou“.

    ,,Beogradska nedelja dizajna je moćna dizajn platforma u regionu i veoma me raduje naš zajednički rad na ovim velikim političkim izazovima i proširivanje znanja o srpskom dizajnu“, dodala je ona.

    Osnivač BND-a Jovan Jelovac istakao je da je Beogradska nedelja dizajna, ne samo jedini član Biroa evropskih dizajn asocijacija iz jugoistočne Evrope, nego i jedini festival na svetu koji je primljen u ovo ekskluzivno društvo najvažnijih svetskih strukovnih i nacionalnih udruženja dizajna.

    ,,Bilo je potrebno skoro 10 godina napornog rada na najvišem nivou i promena percepcije uloge festivala u modernom društvu da Beograd dobije ovakvo priznanje“, ocenio je Jelovac.

    On je dodao da je radost još veća, jer se u slučaju BND-a radi o privatnoj inicijativi, festivalu koji je ,,rezultat neprofitnog rada udruženja građana sa vrlo malom podrškom grada i skoro nikakvom podrškom države, koji ovim pokazuje jedan novi mogući model razvoja kulture i poslovanja“.

    Biro evropskih dizajn asocijacija osnovan je 1969. kao jedinstveno telo koje zastupa interese evropske dizajn zajednice prema državnim i međunarodnim institucijama na evropskom nivou kako bi osigurala stalnu vezu između svojih članova i organa Evropske unije, pospešila njihovu saradnju i promovisala vrednosti dizajna i inovacija kao važnih segmenata evropske ekonomije.

    Nedavno je od strane Evropske komisije osnovan i Evropski odbor za dizajn (European Design Leadership Board), koji broji 15 članova iz redova institucija za promociju dizajna, među kojima je i Biro.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE