Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Jaja i piletina za bolje pamćenje

    Naučnici su otkrili da hrana bogata kolinom, bezbojnim, beličastim prahom može pomoći u zaštiti mozga od uticaja starenja. Hranjiva stvar koja pripada grupi B vitamina nalazi se u piletini, jajima i morskoj ribi, kao i mahunarkama poput pasulja.
     
    Naučnici sa Univerziteta u Bostonu nakon istraživanja zaključili su da ljudi čija je ishrana puna kolina beleže bolje rezultate na testovima pamćenja, a imaju i manje šanse za promene na mozgu povezane sa demencijom. 

    „Ovo istraživanje dodatno je potvrdilo pretpostavke naučnika da ishrana jako utiče na brzinu starenja mozga, međutim nijedna namirnica nije čaroban lek koji potpuno uklanja demenciju“, kaže dr Roda Au i dodaje da je najvažnije jesti zdravo i uravnoteženo. 

    Prethodna istraživanja pokazala su da mediteranski način ishrane, koji uključuje ribu, povrće i maslinovo ulje djeluje vrlo blagotvorno na zdravlje. 

    „Iako ova studija ne dokazuje da kolin apsolutno štiti memoriju, sa sigurnošću možemo reći da kolin igra veliku ulogu“, kaže dr Au. Prema rečima stručnjaka, muškarci bi u organizam dnevno trebalo da unesu 550 miligrama kolina, a žene 425 miligrama.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE