Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    UN: Zaraza HIV virusom gura porodice u Aziji u siromaštvo

    Na desetine hiljada domaćinstava u Aziji pogođenih HIV virusom suočava se sa nepovratnim siromaštvom zbog ogromnih troškova lečenja i drugih faktora, a najviše su pogođene žene i deca, upozoreno je u izveštaju Ujedinjenih nacija.

    Na velike troškove često se nakalemi i nemogućnost zapošljavanja zbog vrlo raširene diskriminacije HIV pozitivnih osoba, prenela je francuska novinska agencija AFP u četvrtak.

    Zbog toga je Nikolas Roselini, regionalni direktor Programa za razvoj UN, apelovao na vlade azijskih zemalja da učine više da bi se ublažilo socio-ekonomsko dejstvo bolesti, zbog kojeg porodice zapadaju u dugove, pa se i deci uskraćuje bolja budućnost.

    Utvrđeno je da azijska deca iz porodica u kojima je neko HIV pozitivan, daleko češće napuštaju školu nego ostala deca. Žene i devojke, koje su i inače, biološki, znatno izloženije infekciji, trpe neproporcionalno veliko opterećenje, stoji u pomenutom izveštaju. Ako su same zaražene ili obolele, njima je smanjena dostupnost terapije, a kad su samo članice porodice zaraženog HIV-om ili obolelog, na njih pada najveći teret brige o njemu.

    U Aziji trenutno oko 1,3 miliona osoba ženskog pola, od 15 godina naviše, živi sa HIV virusom, a broj zaražene dece se između 2001. i 2009. godine povećao za 46 odsto.

    U zemljama kao što su Indija, Indonezija i Vijetnam, zdravstveni troškovi porodica u kojima je neko zaražen HIV-om su do tri puta veći od prosečnih.

    Kambodža je jedina azijska zemlja u kojoj se zdravstveni troškovi porodice ne povećavaju u znatnijoj meri ukoliko je neki član zaražen HIV virusom, zahvaljujući tome što vlada ove zemlje masovno obezbeđuje antiretroviralnu terapiju, naglašava se u pomenutom izveštaju UN.

    Glavni faktori širenja zaraze HIV virusom u Aziji su nebezbedan seks i intravenozna narkomanija, a najviše zaraženih se beleži u pet zemalja – Mjanmaru, Indiji, Indoneziji, Nepalu i Tajlandu.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE