Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Dobra farma Poljoprivredne škole

    Na ekonomiji Srednje poljoprivredne škole u Šapcu postoji ogledna farma, na kojoj se za potrebe Šabačke mlekare i školske kuhinje proizvede 500 litara mleka dnevno. Odličan posao za školu, a za učenike primer dobre prakse.
     
    „Dobra farma“ – sistem gajenja životinja po evropskim standardima – primenjuje se u pojedinim većim seoskim domaćinstvima u Srbiji od 2004. godine, kao zajednički projekat Ministarstva poljoprivrede i Vlade Kraljevine Holandije.
     
    Takvu farmu ima i Srednja poljoprivredna škola u Šapcu koja sa holandskim stručnjacima nastavlja saradnju. Na ekonomiji Srednje poljoprivredne škole u Šapcu primenjuje se jedinstven način rada, od proizvodnje stočne hrane do odlaganja stajnjaka. 
     
    Tu je i ogledna farma – pokazni centar u kojem se za potrebe Šabačke mlekare i školske kuhinje proizvede 500 litara mleka dnevno. Odličan posao za školu, kažu u upravi, posebno za učenike kao primer dobre prakse.
     
    „Na školskoj praksi možemo da naučimo dosta stvari koje se primenjuju u Holandiji“, kaže Jelena Aćimović, učenica 3. razreda Srednje poljoprivredne škole u Šapcu.
     
    „O tome slušamo na časovima i potom primenjujemo na farmi.“ Njen vršnjak Vladimir Srnić Đorđević kaže da se na školskoj farmi sada radi mnogo efikasnije: „U ovoj novoj štali imamo riblju kost, centralnu mužu, lakše i brže obavljamo posao.“ 
     
    Osim farme, škola ima i stari objekat u kojem životinje gaje po tradicionalnom modelu kao u mačvanskim selima. Učenici tako uviđaju razlike i prednosti novog sistema.
     
    „Ne koristimo vile i lopate u higijeni jer imamo skrejper kojim odnosimo tečni stajnjak, imamo i gumene prostirke, odnosno dušeke, tako da koristimo tečni stajnjak za đubrenje njiva“, naglašava profesor Rade Miličić, veterinar.
     
    „Na ovakvim farmama troškovi su mnogo manji nego na tradicionalnim.“ Iako je ekonomska kriza usporila projekte, u školi se nadaju da će proširiti proizvodnju i biti pravi primer primene nauke u poljoprivredi. 
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE