Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Bugarska: Istorijski rekord u izvozu struje

    Bugarska je za devet meseci ove godine zabeležila istorijski rekord u izvozu električne energije, a više od 80 odsto struje plasirano je u Grčku, Srbiju i Makedoniju.


    Direktor Centralne dispečerske uprave Mitju Hristozov izjavio je da je Bugarska do 23. novembra izvezla 9,62 milijardi kilovatčasova električne energije, a da se do kraja godine očekuje izvoz od 10,5 milijardi kilovatčasova.

    Proizvodnja struje u Bugarskoj je od izuzetne važnosti za region, budući, da praktično podmiruje između 40 i 50 odsto potreba za električnom energijom na Balkanu, dodao je on.

    Prema njegovim rečima, Bugarska je tokom 2010. godine izvezla 8,5 milijardi kilovatčasova struje u insotranstvo, a izvoz će u ovoj godini biti veći za trećinu zbog niskih vodnih resursa u susednim zemljama.

    U Bugarskoj je u prvih devet meseci ove godine registrovano povećanje proizvodnje eletrkične energije za 9,5 odsto. Hristozov je naglasio da je Bugarska tokom letnjih meseci izvozila 2.000 megavata, a da sada prodaje 1.300.

    Prvi čovek bugarske dispečerske uprave upozorio je da se Bugarska u narednoj godini ne može nadati rekordu u izvozu struje, ukoliko tokom zime ne bude ozbiljnih sniježnih padavina.

    Paralelno sa izvozom i u Bugarskoj je od januara do novembra povećana potrošnja električne energije za četiri odsto, a povećanje potrošnje od 2000. godine kretalo se u rasponu od 1 do 1,5 odsto na godišnjem nivou. U ovoj zemlji je u prvih devet meseci ove godine registrovano povećanje proizvodnje eletrkične energije za 9,5 odsto, a to povećanje će za celu 2011. biti 7,5 procenata veće nego 2010.

    U ukupnoj proizvodnji struje u Bugarskoj termoelektrane učestvuju sa 43 procenata, hidroelektrane sa 12, nuklerka „Kozloduj“ zadovoljava 33 odsto potreba, dok ostatak nadopunjuju obnovljivi izvori električne energije, uglavnom vetrogeneratori.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE