Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Završena berba kukuruza u Podrinju

    Ubiranje kukuruza u Podrinju je završeno, a prošečan prinos od 4,9 tona za četvrtinu je manji nego prošle godine, isključivo zbog dugotrajne suše i nepogoda praćenih gradom koje su tokom leta zahvatale ovaj deo Srbije.

    Rukovodilac sektora za ratarstvo u Zavodu za poljoprivredu Loznici Milenko Đurić je rekao Tanjugu da je berba i žetva kukuruza upravo okončana, a prosečan prinos je 4,9 tona po hektaru što je za četvrtinu manje nego lane kada je bio 6,5 tona. On je naveo da je na području njihovog delovanja, a to su grad Loznica i opštine Krupanj, Ljubovija i Mali Zvornik, pod kukuruzom bilo 22.225 hektara i dodao da je u tom delu Srbije, u strukturi setve, za proizvodnju te žitarice i ovoga puta izdvojeno najviše površina. Od toga, prethodno je, kao zelena masa, za silažu upotrebljebljen kukuruz sa 1800 hektara što je, zbog klimatskih prilika, oko 35 odsto manje nego prošle godine, a vrućine, suša i grad su na nekim njivama, zavisno od područja, smanjili prinose od 10 do 80 odsto objasnio je Đurić.

    Prema njegovim rečima, sa više oranica nego prošle godine rod je ubiran kombajnima, ne samo u ravničarskim nego i u brdskim predelima Podrinja, kao i u klipu, čemu je pogodovalo vreme bez padavina, a na opredeljenje za veću zastupljenost mašinskog ubiranja ukazuje i i izbor zasejanih hibrida. Stručnjak lozničkog Zavoda je istakao da je prema struktri setve kukuruza, primetno povećano interesovanje proljoprivrednika za proizvodnju visokorodnih hibrida ranijih grupa zrenja i onih koji brže otpuštaju vlagu.

    Uz povećanje broja kombajna za kukuruz, u tom delu Podrinja raste i broj domaćinstava opredeljenih za nabavku sušara za tu žitaricu i prateće mehanizacije kako bi celokupan proces, uključujući i skladištenje, iziskivao što manje radne snage koje nema dovoljno, rekao je Đurić.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE