Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Reformom komunalnih sistema otvaraju se vrata privatnicima

    Kao delatnosti koje će obavljati javna preduzeća ostaju vodosnabdevanje, trolejbuski prevoz i groblja, ali ukoliko je ovo delatnost i nekih drugih privrednih društava država će morati da ima većinski udeo u vlasništvu. Sve ostale komunalne poslove, kako je predviđeno novim zakonima o reformi komunalnih sistema, mogu raditi kao većinski ili potpuni vlasnici svi oni koji ispune zakonsku proceduru, postupak izbora i kada potpišu ugovor.

    Mada je oko oba zakonska predloga, reč je o komunalnim delatnostima i javno privatnom partnerstvu i koncesijama, završena skupštinska rasprava i očekuje se glasanje narednih dana, potpuno oprečna mišljenja i sporenja se ne stišavaju.

    Tri najveće sindikalne organizacije nisu odustale od zahteva za nastavkom razgovora sa predstavnicima Vlade. Ako dogovor izostane, dosadašnji susreti su bez rezultata, zaposleni u komunalnim firmama u Srbiji, tvrde da će prekinuti rad i izaći na ulice.
     
    Oliver Dulić, ministar životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja ocenjuje da su ponuđena rešenja uz amandmanske izmene, sasvim dobra. „Novi zakon o komunalnim delatnostima će omogućiti transprentan i jednostavan ulazak privatnog kapitala kroz javno-privatno partnerstvo“,  smatra ministar Dulić.
     
    Oba zakona su, objašnjava dalje Dulić, osimišljena kao način za sveobuhvatnu reformu komunalnih sistema i ubrzani razvoj i investicije u one sektore u kojima je situacija loša, a za lokalnu infrastruktura novca nema u meri potreba.

    Nebojša Ćirić, ministar ekonomije i regionalnog razvoja je javno preneo poruku investitora iz Austrije da postoji veliko interesovanje za ulaganje u Srbiju na bazi javno – privatnog partnerstva, posebno u oblasti reciklaže komunalnog otpada.
     
    Ipak, zaposleni u komunalnim preduzećima u Srbiji, gotovo da nema izuzetka, misle potpuno drugačije. „Ubeđeni smo da je naša građanska i moralna obaveza da štitimo interese svih građana korisnika komunalnih usluga, to ćemo i dalje činiti dosledno i principijelno, svim legitimnim pravnim i sindikalnim sredstvima borbe“, navode oni u svom sindikalnom saopštenju.
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE