Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    ,,Deponija“ pobednik Slobodne zone

    Na sedmom festivalu ,,Slobodna zona“, film sa ubedljivo najvećom prosečnom ocenom (4,83) prema glasovima posetilaca je dokumentarno ostvarenje rediteljke Lusi Voker pod nazivom „Deponija“.


    Film je sniman skoro tri godine, i prati poznatog umetnika Vika Muniza na putu od njegove kućne baze u Bruklinu do rodnog Brazila i najveće svetske deponije smeća, Žardim Gramačo, koja se nalazi na periferiji Rio de Ženeira. Tamo fotografiše eklektičnu grupu katadoresa – samozaposlenih sakupljača materijala za recikliranje. Munizov inicijalni cilj je bio da “naslika” katadorese sa đubretom. Dok oni pomoću đubreta stvaraju umetničke slike po motivima Vikovih fotografija, film otkriva i ponos i očaj katadoresa, dok zamišljaju bolji život za sebe i svoje najbliže.

    Na drugom mestu se nalazi igrani film „Zidovi“ španskog reditelja Gustava Taretta koji je oduševio publiku svojim inteligentnim miksom komedije, romanse i kritike društva.

    Treće mesto zauzima film koji je otvorio ovogodišnje izdanje festivala,“Ovo nije film” reditelja Džafara Panahija. Na četvrtom mestu je dokumentarno delo tibetanskog reditelja Ngvang Čofela “Tibet u pesmama”, svojevrsni bukvar o kampanji kineske vlade za uništenje tibetanske kulture i slikovnica o onim Tibetancima koji su pružili otpor. Peto mesto zauzima dokumentarni film „Naftovod“, priča o borbi malog irskog sela protiv velike naftne kompanije.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE