Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Istorija srpske filozofije

    Izdavačka kuća „Evro-Ðunti“ saopštila je da je upravo izašao iz štampe prvi tom „Istorije srpske filozofije“ koji je priredila Irina Deretić.

    Prvi tom sadrži studije i tekstove koji kritički i teorijski razmatraju srpsku filozofsku baštinu a nit vodilja u istraživanju istorije srpske filozofije jeste uverenje da osim kontinuiteta postoji i identitet naše filozofije, koji se formirao u plodnom dijalogu sa stranim, uglavnom evropskim uzorima, idejama i misliocima.

    Kako je u predgovoru prvog toma, od planirana četiri, napisala priređivač Deretić ona vidi svoj zadatak da „kritički preispita stare, donekle već istražene teme“.

    Četvorotomna monografija je, prema rečima priređivača, „posvećena ovoj temeljnoj oblasti svake kulture, koja je uprkos svom neprocenljivom značaju i rezultatima bila neopravdano zapostavljana u našoj prošlosti“.

    U ovoj istoriji se razmatraju razvoj filozofskih ideja i njihovih autora, institucije srpskog filozofskog života, nastava filozofije, odnosi filozofskih i drugih disciplina ljudskog duha, te povezanost srpske i drugih filozofija, počevši od srednjeg veka preko novog veka pa sve do savremenog doba.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE