Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Ambasada SAD poklonila VMA 100.000 dolara u opremi i materijalu

    Američka ambasada u Srbiji uručila je danas Vojnomedicijskoj akademiji (VMA) u Beogradu donaciju vrednu 100.000 dolara u opremi i edukativnom materijalu.


    Ta donacija, koju je uručila ambasadorka SAD Meri Vorlik, deo je programa Sektora za prevenciju HIV/AIDS-a Ministarstva odbrane SAD koji je započeo saradnju sa srpskom stranom još 2006. godine.

    Prema rečima načelnika VMA pukovnika Marijana Novakovića, donacija koja je stigla od američkih kolega deo je značajnog globalnog programa prevencije HIV koji SAD provode u preko 80 vojski sveta, ali je Srbija jedina država iz regiona uključena u taj program.

    Novaković je naveo da se u literaturi upravo vojna populacija navodi kao populacija koja je u značajnom riziku za sticanje HIV infekcije.
     
    Procenjuje se da je rizik za sticanje HIV infekcije pripadnika vojske duplo veći od civilne populacije u periodima mira, a u periodu konflikta još više, istakao je pukovnik Novaković i dodao da saradnja američkih i srpskih lekara u oblasti vojne medicine datira još iz osamdesetih godina prošlog veka kada je veliki broj lekara VMA boravio na edukaciji u toj zemlji.
    Govoreći o značaju današnjeg susreta, ambasadorka Vorlik istakla je da donacija uključuje najmoderniju opremu za otkrivanje HIV, koja će pomoći podizanju svesti o tom virusu i kod pripadnika vojske i u celoj zemlji.
     
    „Letos je u svetu obeleženo tri decenije od otkrivanja prvog slučaja HIV virusa, i mada se možda čini da u zemlji poput Srbije nema opasnosti od pandemije ovog virusa, samo se putem svesti i znanja od njega može zaštititi“, kazala je ambasadorka Vorlik i podsetila da su SAD, u okviru vojnog programa za prevenciju HIV Ministarstvu odbrane od 2006. godine donirale više od 600.000 dolara.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE