Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Rukopis Šarlote Bronte na aukciji

    Neobični i nikada objavljeni rukopis britanske književnice Šarlote Bronte, čuvene autorke romana „Džejn Ejr“, mogao bi da dostigne cenu od 300.000 funti (350.000 evra) kada se 15. decembra bude našao na aukciji u londonskom Sotebiju.
     
    Reč je o minijaturnom časopisu od 19 stranica veličine 35 x 61 milimetar koji je Bronte napisala kada joj je bilo 14 godina i koji, po mišljenju stručnjaka, predstavlja najznačajniji tekst u rukopisu jedne od sestara Bronte koji će biti stavljen na aukciju u poslednjih 30 godina. 

    „Magazin za mlade muškarce, broj 2“ nosi datum avgust 1830. i opisuje avanture junaka imaginarnog sveta Staklenog grada koji su Šarlota i njene sestre izmislile dok su odrastale. 

    U njemu postoji odlomak koji jako podseća na jednu scenu iz romana „Džejn Ejr“, u kojoj Berta, Ročesterova luda supruga, podmeće požar u zamku. 

    „Pisan s velikom pažnjom, ovaj mali rukopis ukazuje na prvi izliv kreativnosti Šarlote Bronte i, što je najvažnije, pruža redak i intiman uvid u jedan od najvećih književnih umova u istoriji“, kazao je Gebrijel Hiton, jedan od stručnjaka aukcijske kuće Sotebi.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE