Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Haićani zahtevaju kompenzaciju od UN za izbijanje kolere

    Pet hiljada Haićana obolelih od kolere podnelo je peticiju Ujedinjenim nacijama, tražeći od svetske organizacije stotine milione dolara kao kompenzaciju za epidemiju te bolesti, čije se pojavljivanje u ovoj zemlji vezuje za dolazak mirovnih snaga UN nakon prošlogodišnjeg razornog zemljotresa.
     
    Otkad se kolera pojavila na Haitiju pre oko godinu dana, od nje je oboleleo oko 475.000 ljudi, a umrlo 6.600, izveštava AFP.

    Mada su stanovnici Haitija ubrzo po izbijanju kolere posumnjali da su bolest doneli mirovnjaci UN, tek maja ove godine je nezavisni panel medicinskih eksperata potvrdio ovu sumnju, okrivljajući za izbijanje kolere mirovne jedinice iz Nepala.
     
    Na osnovu tog mišljenja, advokati Instituta za pravdu i demokratiju Haitija zahtevaju da UN za svakog preminulog Haićanina plate odštetu od 100.000 dolara, a za svakog obolelog 50.000 dolara.
     
    Ukoliko se UN ogluše o taj zahtev, njegovi podnosioci prete sudskim sporom.

    U pomenutoj peticiji stoji da se izbijanje kolere može direktno pripisati ozbiljnom nemaru i ravnodušnosti UN prema zdravlju i životima građana Haitija.
     
    Napominje se i da su UN pokušale da zataškaju svoju odgovornost za izbijanje kolere.

    Prema nedavnoj proceni Svetske zdravstvene organizacije (SZO), broj obolelih od kolere na Haitiju će dostići 500.000 do kraja ove godsine.
     
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE