Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Detektori ne štete pejmejkerima?

    Ručni detektori metala, kakvi se koriste na aerodromima, najverovatnije su bezbedni i za pregled osoba koje imaju ugrađen pejsmejker ili defibrilator, pokazala je upravo objavljena evropska studija.

    Oko 700.000 ljudi širom sveta, koji imaju problem sa srčanim ritmom, svake godine dobija pejsmejker ili defibrilator, a pojedini stručnjaci strahuju da bi magnetno polje detektora metala moglo da ugrozi rad tih aparata i time možda dovede do fatalnog ishoda, prenosi Rojters.
     
    U istraživanju obavljenom delom u Minhenu, a delom u Atini, korišćena su dva detektora metala po 30 sekundi. Oni su prevlačeni po telu ukupno 388 osoba sa ugrađenim pejsmejkerom ili defibrilatorom, koje su došle u zdravstvenu ustanovu na rutinsku kontrolu.
     
    Detektori metala su pri tom prevlačeni sasvim blizu ugrađenih uređaja. Testirani su na pejsmekerima 11 i defibrilatorima sedam proizvođača, koji čine oko 75 odsto aparata ove vrste koji se mogu naći na svetskom tržištu.
     
    Istraživači na oba punkta su utvrdili da testiranje nije izazvalo nikakve poremećaje ritma, niti probleme u programiranju uređaja.
     
    Ipak, Klemens Jilek iz Centra za srce u Minhenu, jedan od učesnika istraživanja, upozorava da se ovim testiranjem ne dokazuje definitivno da je bezbedno koristiti detektore metala u pregledu osoba sa svim vrstama pejsmejkera i defibrilatora.
     
    On je rekao da opreznost nalaže činjenica da su testiranja ipak obavljena u zdravstvenim ustanovama, a ne u aerodromskim prostorijama, kao i to što nije ispitano dejstvo detektora metala na baš sve raspoložive uređaje za regulisanje srčanog ritma.
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE