Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Mafini kao oralni test tolerancije na glukozu

    Davanje mafina osobama koje imaju rizik od dijabetesa može pomoći u dijagnostikovanju bolesti i njenih ranih simptoma.
     
    Testovi za otkrivanje dijabetesa, kao što je smanjena tolerancija na glukozu, proveravali su da li organizam adekvatno koristi glukozu, vrstu šećera. U najčešćem testu, poznatom kao oralni test tolerancije na glukozu, osoba ne sme da jede tokom noći, a zatim pije šećerni rastvor dok lekari beleže kako organizam reaguje i koliko šećera se zadržava u krvi.
     
    Istraživači smatraju da bi ljudi više voleli da jedu mafine umesto ispijanja šećernog rastvora, a kolači bi istovremeno lekarima dali jasniju sliku kako se organizam nosi sa slatkom hranom. Oralni test tolerancije na glukozu nije prijatan i ljudima je često loše nakon njega.
     
    Međutim, neki lekari su skeptični, jer, kako tvrde, postoji mnogo recepata za mafine, dok je glukozni rastvor tačno određen i jasno pokazuje reakciju organizma.
     
    “Stvoriti jedinstveni mafin na celom svetu bio bi veliki izazov”, rekao je dr Vilijam Herman.
     
    U studiji je učestvovalo 73 žene između 40 i 50 godina starosti. One su umesto rastvora dobijale mafin iz lokalne pekare, a mogle su da biraju 3 ukusa – čokoladu, kukuruzni sirup ili borovnicu. Istovremeno je manja grupa od 12 žena bila podvrgnuta standardnom testu sa rastvorom.
     
    Pokazalo se da su rezultati u obe grupe podjednako pouzdani, a u prilog mafin testu ide i činjenica da jedan kolačić košta oko 1 dolar, dok je šećerni rastvor čak 5 puta skuplji, kao i to da ne izaziva nikakve stomačne probleme.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE