Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Protiv prehlade najefikasnija je prevencija

    Kad prehlade počnu, najpametnije što možete učiniti za sebe je ojačati imunitet i preventivno se brinuti da vas ne zahvate temperatura, kašalj, bolovi u grlu i neizbežno ležanje u krevetu.

    Ishrana
    O ishranii i zdravom načinu života trebalo bi se brinuti tokom cele godine jer se zdravo telo lakše bori s bakterijama. Vitamini i minerali iz voća i povrća štite nas od nastanka bolesti. Tu su i antioksidanti koji neutralizuju slobodne radikale i hranljive stvari koje osnažuju imunitet.

    Kada počne sezona prehlada organizam bi trebalo dodatno zaštititi unosom vitamina C i E, betakarotenom i cinkom. Vitamin C pronaći ćete u pomorandžama i limunu, grejpu, kelju, cvjetači, brokuliju i šparglama. Vitamin E dobit ćete ako budete koristili maslinovo ulje, pšenične klice, orašaste plodove, spanać i žumanca.

    Iako je betakaroten povezan s šargarepom ima ga i u većini hrane narančaste i crvene boje poput bundeve, pomorandži ili slatkog krompira. Cink možete crpiti iz raznovrsne hrane poput već spomenutih orašastih plodova, integralnih žitarica, živinskog  mesa i mahunarki te morskih specijaliteta poput školjki, rakova, morskih plodova i ribe. Nemojte zaboraviti na crni i beli luk koji su poznati saveznici u borbi protiv prehlada i jačanju imuniteta.

    Stres
    Negativne emocije, stres i brige deluju loše na imunitet i sigurno ćete se lakše razboleti ako se tako osećate. Uz pozitivan pogled na svet i balansiranje obaveza i pritisaka u svakodnevnom životu, viroze će vas ipak teže zahvatiti. Probajte što manje uzimati k srcu svakodnevne probleme poput onih na poslu ili manjih trzavica u porodici. Ako možete, svakako odvojite vreme za sebe i pazite da dovoljno spavate.

    Vežbanje i rekreacija
    Pored toga što će vam pomoći u eliminisanju stresa, još jedna pozitivna stvar boravka na otvorenom su sunčevi zraci putem kojih dobijamo vitamin D. Najnovija istraživanja pokazuju da je i ovaj vitamin dobar saveznik u borbi protiv prehlade, pa rekreacija donosi i dodatne koristi.

    Topli napici i supe
    Čajevi poput zelenog ili crnog sadrže antioksidanse, bioflavonoide i tanine, a oni imaju jako dobro delovanje na naš organizam. Za prevenciju prehlade pomaže čaj od kamilice. Istraživanja u londonskom Univerzitetu Imperial pokazuju da se ispitanicima koji su dve nedelje svakodnevno pili oko pet šolja čaja od kamilice povećo nivo polifenola. Oni imaju snažno antioksidativno delovanje, a smatra se i da dobro deluju u borbi protiv bakterija, piše magazin Women’s Health.

    Pileća jsupa ima protivupalno dejstvo i ubrzava prolazak sluzi kroz nos. Ona nam može doneti olakšanje kod začepljenog nosa, a i virusi su kraće vreme u sluznici.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE