Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Država neće finansirati tabletomaniju

    Povodom nedavne odluke Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje da lekari opšte prakse mogu da prepišu antidepresive samo za tri meseca lečenja, direktor RZZO Aleksandar Vuksanović izjavio je da će za one kojima antidepresivi trebaju iz medicinskih razloga biti lekova, ali se neće finansirati tabletomanija.

    Vuksanović je novinarima u Beogradu rekao da je najuža struka odredila da se antidepresivi mogu uzimati do tri meseca i da njihova dalja upotreba prerasta u naviku, odnosno „tabletomaniju“. Nakon perioda od tri meseca za dalje terapiju antidepresivima neophodna je preporuka psihijatra, neuropsihijatra ili neurologa.

    „Struka je rekla da se do tri meseca mogu uzimati lekovi iz te grupe, i da preko toga prerasta u vrstu navike odnosno tabletomaniju. Mi ne možemo finansirati nečiju tabletomaniju. Tamo gde ima medicinske potrebe, uža struka, psihijatrija će odrediti i oni će lekove dobiti na račun Fonda“, rekao je Vuksanović.

    Upitan o odluci da se u privatnim apotekama zabrani prodaja antibiotika, on je ukazao da Fond nema nikakve ingerencije nad privatnim apotekama, i da nije upućen da li se antibiotici mogu kupiti u privatnim apotekama.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE