Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Dijabetičari podložniji oboljevanju od hepatitisa

    Američki Savetodavni komitet za imunizacionu praksu izglasao je preporuku da se odrasle osobe mlađe od 60 godina, obolele od dijabetesa, obavezno vakcinišu protiv hepatitisa B, s tim što bi i stariji dijabetičari mogli da se zaštite.

    Preporuka je data na osnovu rezultata više istraživanja, koji ukazuju da su dijabetičari mlađi od 60 godina pod dvostruko većim rizikom da obole od hepatitisa B nego ostala populacija, izveštava Rojters. Kod dijabetičara starijih od 60 godina nije uočeno značajno povećanje rizika obolevanja od te vrste hepatitisa.

    Ovaj oblik hepatitisa je ozbiljno oboljenje koje može da postane hronično i da dovede do oštećenja ili raka jetre. Hepatitis B zasad ne može da se izleči, ali se može sprečiti vakcinom.

    Američki centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) preporučuju još od 1991. rutinsku vakcinaciju dece i adolescenata protiv hepatitisa B. Preporuka CDC-a se takođe odnosi i na nevakcinisane odrasle osobe pod povećanim rizikom od zaraze hepatitisom B. U takve osobe spadaju oni sa hroničnim oboljenjem jetre i bubrega, muškarci koji imaju seks s muškarcima, osobe koje imaju više od jednog seksualnog partnera ili koje su na poslu u dodiru s ljudskom krvlju.

    Na tržištu SAD zasad su dostupne dve vakcine protiv hepatitisa B -„engeriks-B“, kompanije „Glakso Smit Klajn i „rekombivaks“, kompanije „Merk, dok je „heplisav „, vakcina firme „Dajnaveks teknolodziz“ u fazi kliničkog ispitivanja.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE