Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Nova tehnologija za asfaltiranje puteva u Obrenovcu

    Opština Obrenovac prva je u Srbiji počela da primenjuje novu tehnologiju za asfaltiranje puteva koja podrazumeva ugradnju šljake iz Termoelektrane „Nikola Tesla“ u noseći sloj puta, saopštila je ta opština.

    Asfaltiranje puteva novom tehnologijom uz korišćenje šljake počelo je u mesnoj zajednici Brović u Obrenovcu, a u toj opštini novom tehnologijom treba da bude asfaltirano 5.600 kvadratnih metara.

    Javno preduzeće za izgradnju Obrenovca prethodno je obavilo sva potrebna ispitivnja. Ove godine, sa tim elaboratima i dodatnim analizama koje je uradio Institut za javno zdravlje, zatražena je od Ministarstva životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja dozvola za primenu nove tehnologije za izgradnju mreže nekategorisanih puteva.

    Naša praksa je da radimo održive projekte i da štitimo životnu sredinu. Tako smo prethodnih godina ugrađivali strugani asfalt u putnu mrežu i ti putevi su se dobro pokazali za saobraćaj za koji su predviđeni, a ove godine ugrađujemo šljaku, rekao je, prilikom obilaska radova, predsednik opštine Obrenovac Željko Jovetić.

    Direktor Javnog preduzeća za izgradnju Obrenovca Svetozar Dobrašinović je objasnio da nova tehnologija podrazumeva ugradnju sloja geotekstila preko koga ide sloj šljake od deset centimetara, na šljaku se stavlja 25 centimetara tucanika, zatim kameni agregat preko koga se nanosi asfalt.

    „Ponosni smo na naše inženjere koji su osmislili ovu tehnologiju koja se prvi put primenjuje u Obrenovcu i Srbiji. Ispitivanja su izvršili Institut za puteve i Institut za javno zdravlje, tako da možemo sa sigurnošću da kažemo da ova tehnologija nije opasna i da se ovakvom ugradnjom ne zagađuje okolina“, kazao je Dobrašinović.

    On je ukazao i na ekološki aspekt, istakavši da se ovakvim sistemom utiče na smanjenje deponije šljake.

    Osim toga smanjena je ugradnja kamenog agregata, što znači da se manje troši kamen u kamenolomima, a manja je potrošnja struje za drobljenje tog kamena, tako da imamo uštede u energiji i manje zagađenje životne sredine.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE