Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    RZZO skinuo Mifortik: za lek plaćaju 24.000 dinara

    Oboleli od takozvanih autoimunih bolesti, kada imune ćelije napadaju sopstveni organizam, tvrde da je lek „mifortik“, koji su godinama pili, izbačen s pozitivne liste lekova. Od 13. oktobra za kutiju medikamenta, u zavisnosti od jačine, mesečno treba da plate od 12.000 do 24.000 dinara, bez PDV.


    Inače, ovaj lek se koristi kako bi sprečio organizam da odbaci transplantirani organ ili da imune ćelije ne napadaju sopstveno telo. A mnogi od njih nemaju para da ga kupuju.

    – Pre nekoliko dana saznala sam da „mifortik“ više ne ide na recept. Godinama ga pijem, a novca nemam da ga kupim – kaže za Kurir jedna pacijentkinja.
    Dr Mirjana Šefik Bukulica iz Instituta za reumatologiju kaže da su dobili informaciju iz RZZO početkom nedelje da su suženi razlozi za primenu „mifortika“.

    – Pacijentima obolelim od autoimunih bolesti više ne možemo da propisujemo taj lek. Sada mogu da ga prime samo pacijenti kojima su transplantirani organi. Šta ćemo da radimo, još ne znamo, jer ne postoji prava zamena za „mifortik“ – kaže dr Bukulica za Kurir.

    Vesna Andrić, direktorka Sektora za lekove u RZZO, potvrdila je za Kurir da „mifortik“ nije više na listi lekova.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE