Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Novi operativni zahvati rekonstruktivne mikrohirurgije

    Na Klinici za plastičnu i maksilofacijalnu hirurgiju u Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli, po prvi put, su urađena dva operativna zahvata iz oblasti rekonstruktivne mikrohirurgije. Reč je o rekonstrukciji defekta dorzuma stopala kod dva pacijenta, saopšteno je te ustanove.



    Jedan pacijent je imao traumatsku povredu desnog stopala, a kod drugog pacijenta se radilo o dubokoj opekotini desnog stopala, koja je posledično dovela do pojave velikog defekta kako dorzuma stopala, tako i dela pete, te donje trećine potkolenice. Operativni zahvati kod oba pacijenta su trajali oko šest sati.
     
    „Obzirom, da su kod oba pomenuta pacijenta defekti bili veliki, uz eksponiranost tetivnog aparata, a delom i koštanih struktura, jedini način hirurškog zbrinjavanja takvih defekata je bio upotreba odgovarajućeg tkiva veće površine, koje bi u tom slučaju ne samo pokrilo pomenute defekte, nego i uspelo sačuvati funckiju ekstenzornog tetivnog aparata stopala. S tim u vezi, upotreba slobodnog mikrovaskularnog režnja je bila jedina prava odluka u smislu rekosntruktivnog hirurškog lečenja kod oba pacijenta. Analiziranjem brojnih potencijalnih slobodnih režnjeva, ali i njihovog evetnualnog učinka u pokrivanju pomenutih defekata, odlučeno je da se upotrebi veliki leđni mišić”, rekao je dr. Mufid Burgić, specijalista rekonstruktivne hirurgije.
     
    Hirurzi Klinike za plastičnu i maksilofacijalnu hirurgiju koji su prošli poseban vid savremene edukacije iz oblasti mikrohirurgije, izvođenjem ovih vrlo zahtevenih mikrohirurških rekonstruktivnih procedura u mnogome su doprineli napretku i savremenom razvoju plastične hirurgije u Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla. Dosadašnji operativni zahvati ovakve vrste bili su rezervisani za vrlo napredne i savremene medicinske centre regiona, kao što su Klinički centri u Ljubljani, Zagrebu i Beogradu.
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE