Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Polica za povrće u frižideru najveći rasadnik bakterija

    Polica za povrće u frižideru sadrži i do 750 puta više bakterija nego što je sigurno, upozoravaju britanski naučnici. U njima su pronašli bakterije poput E. coli, uzročnike salmonele i listerioze, a brisevi uzeti iz 30 različitih frižidera otkrili su da na polici za povrće u proseku ima 7850 cfu-a (colony forming units) tj., jedinica koje stvaraju kolonije bakterija po kvadratnom centimetru.

    U nekim su uzorcima pronašli čak 129.000 cfu-a po kvadratnom centimetru, a preporuka Europske Komisije za sigurnu pripremu hrane iznosi do 10 cfu jedinica po cm2. ˝Svrha frižidera je da osigura hranu i onemogući razvoj bakterija na njoj ali problem se javlja ako ljudi nisu svesni koliko bakterija može biti u frižideru i ne peru ga redovno˝, izjavio je vođa istraživanja, Paul McDonell.

    Frižider bi trebalo detaljno očistiti barem svaka dva meseca. Pere se u toploj vodi s deterdžentom za sudove ili sredstvom za odmašćivanje ukoliko su police jako prljave ili masne. Nakon pranja svaki se deo briše dezinfekcijskim sredstvom. Stručnjaci savetuju i češće brisanje polica, pogotovo onih na koje se stavlja sveža hrana poput voća i povrća. Svakako dobro obrišite frižider suvom krpom nakon pranja.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE