Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Otkriven enzim koji utiče na plodnost i održavanje trudnoće

    Naučnici su otkrili enzim koji funkcioniše kao „prekidač“ plodnosti, a njihovo bi otkriće moglo pomoći u lečenju neplodnosti i problema s održavanjem trudnoće, a takođe i u otvaranju puta proizvodnji novih sredstava za kontracepciju.
     
    Istraživači s Kings koledža u Londonu utvrdili su da je visok nivo enzima SGK1 u endometriju, sluznici materice, povezan s neplodnošću dok je nizak nivo povezan s većom verovatnoćom spontanog pobačaja, prema istraživanju objavljenom u Nature Medicine.
     
    Enzimi su proteini koji  olakšavaju hemijske reakcije.
     
    Jan Brosens, koji je vodio istraživanje, kaže da rezultati otvaraju prostor za pronalaženje novih lekova za neplodnost i sprečavanje spontanih pobačaja.
     
    „Mogu zamisliti u budućnosti da ‘tuširamo’ unutrašnjost materice lekovima koji blokiraju SGK1 pre nego se žena podvrgne in vitro oplodnji“, kazao je Brosens. „Druga moguća primena je da se povišen nivo SGK1 koristi kao nova metoda kontracepcije“, istakao je.
     
    Brosensov tim proučavao je tkivo materice koje su donirale žene koje su bile neplodne zbog neobjašnjivih razloga ili su imale niz spontanih pobačaja.
     
    Neplodnost zahvata između 9 i 15% ljudi u fertilnoj dobi. Jedna od sto žena u pokušaju da rodi ima tri ili više spontanih pobačaja zaredom.
     
    Nalazi Brosensova tima potvrđeni su i eksperimentimja na miševima.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE