Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Od astme boluje svaki deseti đak

    Skoro svako deseto školsko dete u Beogradu ima astmu, a to je i najčešći razlog izostanka iz škole. Ovo oboljenje se dijagnostifikuje veoma često, ali uz pravilno lečenje i redovnu kontrolu lekara specijalista ne treba da predstavlja ozbiljnu smetnju za rast i razvoj mališana.

    Prema podacima Društva za prava dece sa astmom „Dašak“, u Beogradu je 2001. godine oko 6,5 odsto dece imalo problema sa astmom, a 10 godina kasnije istraživanje je pokazalo da čak devet odsto dece boluje od astme, što je za skoro 30 odsto više za nepunu deceniju.

    Pedijatar u Domu zdravlja „Stari grad“ dr Mirjana Mićović ističe da je polazak u školu pravo vreme da se obrati više pažnje na astmu, jer nakon boravka dece na moru ili planini, koji blagotvorno utiču na poboljšanje zdravstvenog stanja i oporavak organizma, povratkom u školske klupe često se aktiviraju okidači za astmu, kao što su prašina, virusi, stres, zagađenje vazduha…
     
    Iz tog razloga se na vreme treba obratiti lekaru kako bi se sprečila pojava astmatičnih napada i tegoba.
    Astma je vodeća hronična bolest kod dece, čija se učestalost u poslednjih nekoliko decenija konstantno povećava kod nas, ali i na globalnom nivou. Razlozi mogu biti brojni, ali svakako ih treba tražiti u nezdravom okruženju i sve većoj zagađenosti životne sredine. Dečja astma, koja se najčešće javlja kod dece između druge i pete godine, u većem broju slučajeva izazvana je kućnim alergenima i čestim prehladama.
     
    Svaki astmatični napad može biti praćen različitim simptomima, od neujednačenog disanja, kašlja i kijanja, do stezanja u grudima. Astma je u dečjem uzrastu najčešće alergijska i kod više od 80 odsto obolele dece je udružena sa alergijskom kijavicom. Na pojavu astme utiče i duvanski dim, tako da je astma u velikoj meri zastupljena kod pasivnih pušača i naročito kod muške dece čije su majke pušile tokom trudnoće, objašnjava doktorka Mićović.

    Ona napominje i da se astma ne može izlečiti, ali se odgovarajućim lečenjem dobro reguliše, pri čemu se u terapiji primenjuju dve grupe lekova, za brzo otklanjanje simptoma i za prevenciju astme.
     
    Napad astme ne može uvek da se spreči, ali uz dobru saradnju s lekarom i roditelji i deca mogu da nauče kako da reaguju. Za pacijenta je najvažnije da zna da prepozna napad koji zahteva hitnu medicinsku pomoć. Astma se najbolje kontroliše uz plan upravljanja astmom, koji određuje lekar specijalista pulmologije,  savetuje ona.
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE