Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Uvoz sojine sačme stabilizuje tržište hrane

    Liberalizacija uvoza sojine sačme u Srbiju dovešće do stabilizacije domaćeg tržišta, jer će omogućiti uredno snadevanje mlekom i mesom po cenama prihvatljivim za proizvođače, kao i potrošače, izjavio je danas Tanjugu pomoćnik ministra poljoprivrede i trgovine Miloš Milovanović.
     
    Odluku o ukidanju svih spoljnotrgovinskih opterećenja na uvoz sojicne sačme vlada je donela u utorak, a prema proceni proizvođača hrane za životinje, jaja, meso i mleko će, zahvaljujući toj meri, u narednim mesecima pojeftiniti od 10 do 20 odsto.
     
    Pomoćnik ministra Milovanović je istakao da je osnovni razlog za ukidanje svih carina i prelevmana na uvoz sojine sačme bilo smanjivanje ukupnih troškova stočne hrane, u kojima ta komponenta učestvuje sa 20 do 35 odsto. On je objasnio da sojina sačma ima veoma bitan uticaj ne samo na cenu hrane za životinje, već posledično i na cene mleka i mesa i prerađevina, te će takva olakšica svakako uticati i na pojeftinjenje gotovih proizvoda u narednom periodu.
     
    „Na uvoz sojine sačme u Srbiju bila je naplaćivana carina u iznosu od pet odsto, odnosno 2,5 odsto ukoliko se radi o uvozu iz Evropske unije, a pored toga bio je naplaćivan i takozvani “prelevman“ od 2,5 dinara za kilogram, odnosno 1,25 dinara, ukoliko je sačma iz Unije“, naveo je Milovanović.
     
    Milovanović je istakao da je namera Ministarstva bila da liberalizacijom ovog inputa stvori uslove za proizvodnju dovoljnih količina mesa, mleka i prerađevina, stabilizuje domaće tržište i snabde ga proizvodima koji su u cenovnom smislu „fer i korektni“ kako za proizvođače, tako i za potrošače.
     
    Pomoćnik ministra je naglasio da će na taj način biti stvoreni uslovi za veći izvoz domaćih proizvoda kako na regionalna, tako i tržište EU i ostalih zemalja, pre svega onih na kojima Srbija uživa preferencijalni status. Dodao je da u tome prednjači tržište Ruske Federacije, na koje od letos 12 objekata za proizvodnju mesa i mleka iz Srbije mogu da plasiraju svoje proizvode, pošto su dobili dozvolu za izvoz.
     
    Milovanović je podvukao da liberalizacija uvoza jedne od najbitnijih komponenti za proizvodnju stočne hrane stvara proizvođačima uslove za stabilno i poslovanje predvidljivo na duži rok.
     
    Prema Milovanoviću, proizvođači će moći da formiraju cenu robe na osnovu novih okolnosti koje se odnose na tu carinsku olakšicu koja će im biti na raspolaganju u kontinitetu. On je istakao da ima osnova za pojeftinjenje mesa, mleka i jaja, ali i istakao da je potrebno vreme kako bi neke kolicine sojine sačme koje su nabavljene po starim cenama bile utrošene.
     
    Srbija, prema Milovanoviću, ne proizvodi dovoljne količine sojine sačme, pa je neophodno da se taj sastojak u proizvodnji uvozi. Minule godine u Srbiju je uvezeno oko 9.000 tona sojine sačme, a za prvih šest meseci 2011. oko 11.000 tona.
     
    Milovanović je napomenuo i da je u poslednjih 10 godina došlo do promene uvoznih „destinacija“, jer je ranije sojina sačma najviše uvožena iz Latinske Amerike, dok poslednjih nekoliko godine dominiraju tržište EU i zemalja-članica Zone slobodne trgovine u Centralnoj Evropi.
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE