Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Na Sajmu knjiga u Frankfurtu Srbija sa dva odvojena štanda

    Srbija će na predstojećem Sajmu knjiga u Frankfurtu, koji se održava od 12. do 18. oktobra, imati dva štanda, usled nesposobnosti Ministarstva kulture i Udruženja izdavača i knjižara (UIKS) da na ovoj značajnoj manifestaciji nastupe jedinstveno.


    Predsednik ovog udruženja Dejan Papić kaže da će oni na sajam ići u sopstvenoj organizaciji, pošto nisu naišli na podršku u Ministarstvu kulture, iako sami finansiraju svoj nastup, a u nameri da nastupe zajednički.

    Papić je, između ostalog, napomenuo da su štandovi izdavača i Ministarstva kulture pozicionirana leđa u leđa. Kaže da su tražili da se makar taj improvizovani zid, odnosno ploča, skloni, ali ni o tome nije bilo moguće postići dogovor. Potom je pročitao pismo koje je uputio Jens Bamel, generalni sekretar Međunarodne asocijacije izdavača, ukazujući na značaj objedinjeng nastupa određene države.

    “Nacionalni štandovi odražavaju odnos vlada prema knjizi i međunarodnoj razmeni literature. Zbog toga postoji praksa da vlade podržavaju kolektivne nacionalne štandove. Ja čvrsto preporučujem da Udruženje izdavača i knjižara Srbije i srpska vlada slede ove primere”, napisao je Bamel.

    Papić kaže da su razgovori sa ministrom kulture Predragom Markovićem obavljeni, ali da do saradnje i dogovora nije došlo.

    I zvanično i nezvanično bilo je reči o iskustvima prethodnih godina, slici i utisku koje takav nastup jedne zemlje stvara, drugačijim predstavljanjima zemalja u okruženju…

    Na pitanje “Blica” da li je moguće da će Srbija opet imati dva štanda na Sajmu u Frankfurtu i da sa nije mogao napraviti dogovor sa UIKS, tim pre što se sami finansiraju, ministar kulture Predrag Marković je rekao: “Kao i većina zemalja, Srbija ima nacionalni štand na kome predstavlja svoju kulturu, svoje pisce i aktivnosti. Zbog uštede i činjenice da je 40 pisaca predstavljeno na Sajmu knjiga u Lajpcigu, gde je Srbija bila zemlja ‘u fokusu’, štand ima 40 metara. Pored toga, još sedam izdavača i udruženja ima svoje štandove, uglavnom od osam metara, na kojima predstavljaju ono što je njihov interes”.

    I sadržaji, odnosno programi se razlikuju, te tako će UIKS, između ostalog, predstaviti kolekciju priča Ive Andrića u šest tomova, “Ono što oduvek želiš“ Gordane Ćirjanić i “Vrlo malo svetlosti” Vladana Matijevića, savremeno književno i poetsko stvaralaštvo autora srpske dijaspore, kapitalno izdanje o Mileni Pavlović Barili, “Ujdurme i zvrčke iz antičke Grčke” Ljubivoja Ršumovića, našeg kandidata za Andersenovu nagradu 2012, bajke Grozdane Olujić prevedene na 28 jezika.

    Okosnicu nastupa u organizaciji Ministarstva kulture činiće stvaralaštvo mlađih pisaca, pa će tako u Frankfurt putovati Enes Halilović, Srđan Srdić i Borivoje Adašević, kojima će se pridružiti Jelena Lengold, naš kandidat za Evropsku nagradu za književnost. Centralno mesto na tom štandu imaće izložba Muzeja grada Beograda “Ivo Andrić”, pisac i diplomata, a biće izložen deo materijala sa nedavno održanog svetskog kongresa PEN u Beogradu, zatim predstavljene iz edicije “Srpska proza u prevodu”, kao i 200 naslova iz tekuće književne produkcije.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE