Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Ukradene slike svetskih umetnika uništene?

    Lopov srpskog porekla poznat kao „Spajdermen“, odgovoran je za krađu pet slika vrednih oko sto miliona funti, koje su verovatno uništene. Ukradene su slike Anrija Matisa, Pabla Pikasa, Žorža Braka, Fernana Ležea i Amadea Modiljanija.

    Na osnovu izjave uhapšenog člana bande Džonatana B., slike su završile u kanti za smeće i verovatno ih je smrvio kamion za odvoz otpada. „Spajdermen“ i treći član bande su takođe uhapšeni.

    Pariske vlasti i poklonici umetnosti bili su zgranuti kada je maja prošle godine maskirani provalnik uspeo da uđe u Muzej moderne umetnosti, preko puta Ajfelovog tornja, i da iseče slike iz njihovih ramova.

    Zahvaljujući pokvarenom alarmu i pospanosti tri čuvara Muzeja, on je uspeo da pobegne sa Pikasovom slikom “Golubica sa zrnom graška” (1912), Matisovom “Pastoralom” (1906), Brakovim “Maslinovim drvetom kod Estaka” (1906), Modiljanijevom “Ženom sa lepezom” (1912) i Ležeovom “Mrtvom prirodom sa svećnjakom” (1922).

    Grad Pariz je procenio vrednost slika na oko sto miliona evra, ali neki stručnjaci smatraju da one vrede dvaput više. Policiji je trebalo više od godinu dana da stavi tri muškarca – navodnog lopova i njegova dva pomoćnika – pod zvaničnu istragu.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE