Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Ko je rekao da su žene nežniji pol?!

    Žene su vekovima nazivane slabijim i nežnijim polom, ali i to bi se uskoro moglo promeniti, tvrde naučnici. Naime, kada su otpornosti na bolesti i različite infekcije u pitanju, žene su puno čvršće i otpornije od muškaraca, pokazuju istraživanja.


    Majka je priroda ženama dala superiorniji imunološki sistem omogućivši im da se efikasno bore protiv bacila koji su u stanju pokositi muškarce.

    Prema ovoj studiji, „nežniji“ pol je genetski programiran da se bolje nosi s infekcijama i tumorskim oboljenjima, a ima i svojevrsni rezervni sistem za borbu s bolestima, koji muškarci nemaju.

    Isto je istraživanje pokazalo da muškarci koji se često žale na jak grip zapravo niti malo ne preteruju.

    Tajna ženskog imuniteta leži u tome što žene imaju jedan dodatni primerak ženskog X hromozoma, dok muškarci imaju samo jedan te puno manji Y hromozom.

    „Statistike pokazuju da u ljudi, kao i u ostalih sisari, ženke žive duže od mužjaka i imaju bolje sposobnost borbe protiv različitih sepsi, infekcija i ozleda“, rekao je dr Klod Libert, voditelj istraživanja sprovedenog na Sveučilištu Gent u Belgiji.

    Naučnici ovu razliku u hromozomima objašnjavaju evolucijom, budući da je priroda „zaključila“ da su upravo žene te za koje je veća verojatnost da će omogućiti preživljavanje ljudske vrste u ekstremnim situacijama.

    Uostalom, nije nelogično da je pol koji rađa i hrani decu onaj koji je istovremeno i otporniji na infekcije.

    „Biološki gledano, jednostavno ne trebamo toliko puno muškaraca kako bi produžili ljudsku vrstu, dok s druge strane trebate što je više moguće žena“, zaključuje dr  Libert.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE