Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Meditacija menja strukturu mozga za 8 nedelja

    Učešće u osmonedeljnoj meditaciji izgleda da dovodi do merljivih promena u regionima za memoriju, samosvesnost, empatiju i stres. Ova teza proverena je u studiji sprovedenoj u januaru, koju je predvodio tim Massachusetts General Hospital (MGH). Ovo je prva studija koja prati aktivnosti i promene u sivoj masi mozga.
     
    “Iako je meditacija povezana sa osećajem mira i fitičke relaksacije, naučnici su dugo tvrdili da meditacija takođe pruža kognitivne i psihološke prednosti koje opstaju tokom dana,“ rekla je Sara Lazar,Psihijatar sa istraživačkog programa Neuroimaging. “ Ove studije pokazuju da promene u strukturi mozga u osnovi dovode do poboljšanja kod ljudi, ne samo zbog toga što provode vreme u relaksaciji, ovde dolazi do dugoročnih promena.

    Prethodna istraživanja dr Lazar fokusirana su na nalaženje strukturne moždane razlike između iskusnih praktičara meditacije i lica bez iskustva u meditaciji, pri čemu je posmatrana kora velikof mozga, a posebno delovi zaduženi za pažnju i emotivne integracije. Ova istraga nije mogla biti dokumentovana jer su se sve razlike između ove dve grupe ispoljavale tokom meditacije.

    U aktuelnoj studiji rađena je magnetna rezonanca moždane strukture kod 16 ispitanika, dve nedelje pre osmonedeljnog ispitivanja.Pored nedeljnih sastanaka meditacije, gde je sve usresređeno na mentalnu svest o osećajima, o osećanjima i stanju uma, učesnici su dobili i audio zapis za odražavanje meditivne prakse i zamoljeni su da prate koliko vremena dnevno provode u meditaciji.

    Grupe koje su pristupile meditaciji u proseku su vežbale 27 minuta dnevno. Upoređujući ovo i upitnike koje su popunjavali vidi se značajno poboljšanje u moždanoj strukturi. Analizom MR slika, koje su fokusirane na oblasti koje su povezane sa meditacijom, vide se značajno povećanje gustine sive mase u hipotalamusu, što je jako važno za učenje, memoriju, samosvesnost i osećanja.

    Zaključeno je i da je smanjenje gustine sive mase povezano sa stresom i anksioznošću. Naučnici navode da dugoročne meditacije mogu dovesti do značajnih poboljšanja u moždanoj strukturi u ovim oblastima. Nijedna od promena nije uočena u kontrolnoj grupi, što znači da ne postoje neki drugi parametri koji menjaju moždanu strukturu.

    Amishi Jha, doktor neurolog sa Univerziteta u Majamiju, koji istražuje efekte meditacije na pojedince u visoko- stresnim situacijama, kaže: “ Ova istraživanja pokazuju da stres kroz meditaciju ne može u potpunosti biti smanjem za ovih 8 nedelja, ali da je jako bitna promena u amigdalama koja otvara vrata za mnoga dalja istraživanja, kako za zaštitu od stresa tako i za razne druge poremećaje, kao što su post-traumatski poremećaj.“ Amishi Jha nije bio jedan od istražitelja u ovoj studiji.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE