Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Predstavljen prvi srpsko-romski rečnik

    Prvi srpsko-romski rečnik, autora Bajrama Halitija, predstavljen je danas u Domu Narodne skupštine, a autor je istakao da je cilj da se taj rečnik koristi kao osnova za obrazovne planove pripadnika romske zajednice u Srbiji.
     
    Rečnik, koji ima 50.000 reči sa gramatikom i pravopisnim savetnikom, predstavljen je povodom Dana evropskih jezika.
     
    Haliti je naglasio da u Srbiji živi između 650 i 800 hiljada Roma, a da su mnoga istraživanja pokazala da mladi Romi imaju loše znanje romskog jezika i dodao da će ovaj rečnik svaki romski učenik imati kao pouzdano sredstvo u učenju i unapređenju znanja iz tog jezika i tako postići veći nivo pismenosti. Haliti, koji je pravnik, novinar i publicista, smatra da negovanjem jezika jedne nacionalne manjine i zaštita te manjine postaje efektivna.
     
    Potpredsednica Skupštine Srbije Gordana Čomić naglasila je da se zahvaljujući prvom srpsko-romskom rečniku može uvideti koliko je istih reči u jezicima dva naroda i koliko su ljudi povezani.
     
    I poslanik Demokratske levice Roma Jovan Damjanović smatra da je srpsko-romski rečnik kapitalno delo i za romsku, ali i srpsku leksikografiju, kao i da on treba da bude osnova za stvaranje nastavnih planova u školama za romsku decu.
     
    Recenzent na rečniku i potpredsednica Udruženja književnika Milica Lilić-Jeftimijević istakla je da su autora rečnika vodile „velike ideje i istraživačka strast“, kao i želja da njegov narod uhvati korak sa drugim narodima. Ona je naglasila da je rečnik temelj za dalji razvoj romskog jezika, kao i da treba da stigne u javne institucije, gde je i najpotrebniji, jer će omogućiti praćenje prožimanja dve kulture.
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE