Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Nezarazne bolesti u deklaraciji UN

    Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila je deklaraciju kojom se vlade, kompanije i civilno društvo pozivaju da preduzmu mere na globalnom, regionalnom i nacionalnom planu radi sprečavanja i kontrole nezaraznih bolesti, koje godišnje odnesu 36 miliona života.

    Deklaracija je usvojena u ponedeljak na sastanku na visokom nivou, na početku novog zasedanja Generalne skupštine UN, kome je prisustvovalo više od 30 šefova država i vlada i više od 100 ministara i vladinih stručnjaka.

    To je tek drugi skup takvog nivoa u UN koji se bavi problemima zdravlja. Prethodni put tema je bio HIV / sida, a sada kardiovaskularne bolesti, rak, hronične respiratorne bolesti i dijabetes.

    Od ukupno 57 miliona ljudi koliko godišnje umre u svetu, 67 odsto umre od te četiri bolesti.

    „To će biti ogroman napor, ali uveren sam da možemo uspeti“, izjavio je na otvaranju sednice Generalne skupštine generalni sekretar UN Ban Ki-mun.

    Nezarazne bolesti predstavljaju pretnju razvoju. One posebno teško pogađaju siromašne i guraju ih u još dublje siromaštvo, rekao je on. Ban je podsetio na prognoze Svetske zdravstvene organizacije da će se smrtni ishodi od tih bolesti povećati za 17 odsto u narednoj deceniji, a u Africi čak za 24 odsto.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE