Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Bakterija listerija otkrivena u dinjama

    Zdravstveni zvaničnici SAD upozorili su da je u dinjama proizvedenim u Koloradu otkrivena bakterija listerija od koje je, kako se veruje, umrlo četvoro ljudi u toj saveznoj državi i Novom Meksiku.


    Centar za kontrolu i prevenciju bolesti oglasio se upozorenjem nakon što je u šest američkih država otkriveno više slučajeva oboljevanja od listerioze, uključujući 11 u Koloradu, deset u Novom Meksiku, dva u Teksasu i po jedan u Indijani, Nebraski i Oklahomi.

    To je, kako je izvestio Centar, prvi put u SAD da je pojava listerije povezana s dinjama.

    Američka uprava za hranu i lekove saopštila je da nije naložila povlačenje dinja sa tržišta jer još radi na lociranju izvora zaraze.

    Inače, dinje Roki Ford, nazvane po regionu u kojem se gaje na oko 200 kilometara jugoistočno od Denvera, cenjene su zbog većeg od prosečnog sadržaja šećera.

    Poljoprivredni zvaničnici Kolorada kažu da zaraza možda i ne potiče sa dinja već iz prevoza ili nekog drugog izvora.

    Ipak, neki prodajni lanci u Koloradu su iz predostrožnosti ispraznili police a u Novom Meksiku je povlačenje dinja iz prodaje dobrovoljno.

    Listerioza se dobija konzumiranjem hrane zaražene bakterijom listerija (Listeria monocytogenes). Bolest prvenstveno napada starije, trudnice, novorođenčad i ljude sa oslabljenim imunim sistemom.

    Simptomi listerioze su groznica, dijareja, glavobolja, bolovi u mišićima, ukočen vrat, konfuznost i konvulzije.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE