Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Iz prometa povučeno oko 70 tona mesa

    Iz prometa u Srbiji u prvoj polovni 2011. godine povučeno je nešto više od 70 tona mesa i 27,9 tona mesnih prerađevina zbog neispravnosti i nebezbednosti za potrošače, izjavila je danas za Tanjug načelnica Veterinarske inspekcije pri Ministarstvu poljoprivrede i trgovine Sanja Čelebićanin.
     
    Iz istih razloga u tom periodu iz prometa je povučeno 8.825 litara mleka i 2.609 litara mlečnih proizvoda, 31.690 jaja, 253 kilograma ribe, 264 kilograma meda kao i oko 5,2 tone ostale hrane životinjskog porekla, istakla je ona.
     
    „U slučaju da se u prometu zateknu namirnice koje nisu zdravstveno ispravne, nalaže se njihovo povlačenje iz prometa i uništavanje, a protiv subjekta koji je ovakvu namirnicu stavio u promet, pokreće se prekršajni postupak ako se radi o fizičkom licu ili preduzetniku, ili privredni prestup ukoliko se radi o pravnom licu“, objasnila je Čelebićanin.
     
    Za prvih šest meseci 2011. sudu je podneto 426 prekršajnih prijava, 158 prijava za privredni prestup i šest krivičnih prijava, a Zakonom o bezbednosti hrane predviđen je iznos kazni za pravna lica od 300.000 do tri miliona dinara, za preduzetnike od 250.000 – 500.000 dinara, a za fizička lica od 30.000 – 50.000 dinara, dodala je ona.
     
    Čelebićanin je naglasila da se meso kome je istekao rok trajanja i povučeno iz prometa pod nadzorom veterinarske inspekcije uništava u kafilerijama. U Srbiji trenutno radi četiri kafilerije otvorenog tipa i više zatvorenog tipa koje se nalaze u sklopu klanica.
     
    Prema njenim rečima, veterinarski inspektori u svakodnevnom nadzoru objekata kontrolišu hranu životinjskog porekla od ulaza sirovine, uslova skladištenja do distribucije, što obezbeđuje da se na tržištu nađu ispravni proizvodi dok se u maloprodajnim objektima kontrolišu uslovi čuvanja hrane.
     
    Čelebićanin je podsetila da meso ima propisane rokove upotrebe tako da svinjsko meso ima rok trajanja sedam dana, juneće 14 dana, a živinsko tri dana ukoliko nije vakum ili inertnim gasom pakovano meso koje ima duži rok upotrebe, u skladu sa proizvođačkom specifikacijom i deklaracijom za koju se pre toga uradi studija održivosti na osnovu koje se propisuju rokovi.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE