Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Dereku Džejkobiju uručen Pečat Narodnog pozorišta

    Britanskom glumcu, ser Dereku Džejkobiju sinoć je uručen Pečat Narodnog pozorišta na otvaranju 143. sezone nacionalnog teatra, kome su prisustvovali i učesnici 77. kongresa Međunarodnog PEN centra.

    Upravnik Narodnog pozorišta Božidar Ðurović izrazio je zadovoljstvo što svečanom podizanju zavese nacionalnog teatra prisustvuju ugledni pisci, članovi nacionalnih PEN centara, ali i jedan od najvećih britanskih glumaca, ser Džejkobi.

    On je konstatovao da se prvi put u Srbiji održava kongres Međunarodnog PEN centra i da je srećan što je i Narodno pozorište deo tog značajnog kulturnog događaja.

    Ðurović je, uručujući Pečat Narodnog pozorišta Džejkobiju, podsetio da je on 1974. godine igrao u Šekspirovoj „Bogojavljenskoj noći“ na Velikoj sceni beogradskog pozorišta.

    „Tada je dobio medalju koju čuva do današnjih dana, a večeras dobija Pečat Narodnog pozorišta u znak zahvalnosti i radosti što je ponovo sa nama“, rekao je Ðurović u Muzeju Narodnog pozorišta.

    Ser Džejkobi, koji boravi u Srbiji zbog snimanja serije o brodu „Titanik“, zahvalio je na srpskom jeziku i rekao da je iznenađen i počastvovan.

    „Biti priznat u svojoj zemlji je divno, a biti priznat u drugoj zemlji, naročito u ovoj, velika je, velika čast“, istakao je poznati glumac.

    Narodno pozorište otvorilo je svoju 143. sezonu baletskom predstavom „Ko to tamo peva“, na muziku Vojislava Vokija Kostića u koreografiji Staše Zurovca, kojoj je prisustvovalo više od 200 delegata predstavnika nacionalnih PEN centara iz stotinak zemalja.

    Pre predstave, predsednica srpskog PEN centra, književnica i rediteljka, Vida Ognjenović otvorila je u Muzeju Narodnog pozorišta izložbu slika „Pozorišne iluzije“ Predraga Peđe Ðakovića, istakavši da niko kao Ðaković ne sagledava i ne otkriva „tajne glumačkog izraza“. Postavka obuhvata 16 radova kroz koje umetnik sagledava aktuelne pozorišne teme, a posetioci će moći da je pogledaju do 13. oktobra.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE