Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Oštećena kopija Rodenovog Mislioca

    Ljubitelji umetnosti u Argentini ogorčeni su nakon što je nedavno u Buenos Ajresu oštećena jedna od kopija čuvenog „Mislioca“ skulptora Ogista Rodena, kojoj preti dalje uništenje zbog čišćenja.
     
    Urađena pre više od jednog veka, statua predstavlja nagog muškarca koji sedi sa bradom oslonjenom na ruku, zanetog u misli. Statua se smatra remek delom umetnosti poznog 19. i ranog 20. veka i najpoznatijim Rodenovim delom.

    Originalna bronzana i mermerna statua izložena je u Rodenovom muzeju u Parizu gde se nalaze i njegova „Vrata pakla“ rađena po uzoru na Danteov „Pakao“.

    „Mislilac“ u Buenos Ajresu je treća od 22 originalne kopije, od kojih je osam urađeno iz originalnog kalupa za vreme Rodenovog života 1840-1917.

    Postavljena na centralnom trgu, ispred zgrade Kongresa, skulptura je popularna turistička atrakcija grada poznatog i kao Pariz Latinske Amerike.

    Figura je uništena prošle sedmice crtežima i farbom, što je izazvao veliko ogorčenje javnosti. Javnost je ponovo bila šokirana ove sedmice kada su se novi grafiti pojavili u podnožju statue, uključujući i potpis „Enco“.

    Zvaničnici trenutno tragaju za motivom i počiniocima ovih dela.

    U međuvremenu, gradski oci odlučili su da statuu „okupaju“ kako bi očistili boju što je šokiralo konzervatore. Takva tehnika, tvrde oni, verovatno je učinila više štete nego koristi originalnoj patini skulpture. Zeleno-plava patina koja se formira na površini bronzanih predmeta zbog oksidacije, daje umetničkim delima u bronzi jedinstven izgled i smatra se integralnim delom skulpture.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE