Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Zabrana prodaje „jakih“ piva u finskim radnjama?!

    Stručnjaci finskog Nacionalnog instituta za zdravlje se zalažu da bude zabranjena prodaja piva i drugih alkoholnih pića sa više od 3,5 odsto alkohola u domaćim prodavnicama prehrambenih proizvoda, ne bi li bila smanjen sve veći broj smrtnih slučajeva kao posledica preteranog opijanja.


    Trenutno je u finskim prehrambenim radnjama dozvoljena prodaja pića sa sadržajem alkohola do 4,7 odsto, izvestio je Rojters.

    Od bolesti koje su u vezi s konzumiranjem alkohola godišnje umire oko 3.000 Finaca, a stručnjaci smatraju da bi predložena mera taj broj smanjila za oko 350 osoba.

    Slična mera je uvedena u Švedskoj još 1977, a rezultat je bilo smanjenje brojnosti smrtnih slučajeva izazvanih alkoholom.

    Konzumiranje alkohola u Finskoj je između 1968. i 2009. godine utrostručeno.  Godišnja potrošnja čistog alkohola po stanovniku iznosi oko 10,2 litra.

    Stručnjaci smatraju da bi ograničenjem sadržaja alkohola po prodavnicama na 3,5 odsto, potrošnja alkohola u Finskoj bila smanjena za devet odsto.

    Ova mera bi državi koristila jer bi zaposleni manje odsustvovali s posla, a zdravstveni troškovi bili manji, tvrde zagovornici ovakvog kursa.

    U industriji piva došlo bi do izvesnog smanjenja broja zaposlenih, ali bi se u restoranima pojavila potreba za povećanjem radne snage.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE