Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Loš nacrt deklaracije UN o hroničnim bolestima

    Nacrt deklaracije predstojećeg Samita UN o hroničnim bolestima, koji će biti održan 19. i 20. septembra, predstavlja „veliko razočaranje“, ističe En Kiling, predsednica globalne zdravstvene grupacije NCD alajans.


    On ne sadrži nikakve ciljeve, niti obaveze u borbi s kancerom, dijabetesom, srčanim i plućnim oboljenjima.

    Kao najveći manjak nacrta, u koji je imala uvid, Kilingova ističe nedostatak jasnog cilja na planu smanjenja smrtnosti od nezaraznih bolesti (NCD), koje se češće nazivaju hroničnim oboljenjima, izveštava Rojters.

    NCD alajans objedinjuje oko 2.000 zdravstvenih organizacija iz celog sveta, koje se bave nezaraznim bolestima – srčanim oboljenjima, rakom, dijabetesom i respiratornim oboljenjima, koje su vodeći globalni uzrok smrtnosti. Od ovih bolesti je 2008. umrlo 36 miliona ljudi u svetu, što je činilo 63 odsto svih smrtnih slučajeva.

    Svetski zdravstrveni eksperti upozoravaju da bi u narednih dvadeset godina smrtnost od hroničnih bolesti mogla da se poveća, pa bi 2030. od njih moglo da umre 52 miliona ljudi.

    Skup pod okriljem UN je, inače, drugi ikada organizovan na tako visokom nivou i označavan je kao mogućnost kakva se javlja „jednom u generaciji“ da se svet na pravi način uhvati u koštac sa hroničnim oboljenjima.

    Svetska zdravstvena organizacija, NCD alajans i druge grupacije sa sektora zdravstva su se zalagale da se na rečenom samitu postavi cilj da se do 2025. smanji smrtnost od hroničnih bolesti koje se mogu sprečiti za 25 odsto.

    „Ukoliko nemate globalni cilj, nemate čemu da težite, nema odgovornosti i napredak ne može da se meri“, ističe Kilingova.

    Svetski fond za istraživanje raka je u sredu apelovao na predstavnike država koje će prisustvovati samitu da izbegnu „katastrofu javnog zdravlja“, tako što će preduzeti konkretne korake na planu zdravije ishrane i podsticanja stanovništva na veću fizičku aktivnost, kao i smanjenje konzumiranja alkohola i pušenja.

    Kilingova napominje da su u pomenutom nacrtu deklaracije izostale čvste obaveze povodom ovih pitanja, već se samo za 2012. najavljuje jedan sličan skup, ali na nižem nivou, koji bi time trebalo da se bavi.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE