Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Top 100 pesama koje su promenile svet

    Pesma „Fight The Power“ američke rep grupe Pablik Enemi našla se na vrhu liste „100 pesama koje su promenile istoriju“ u izboru britanskog magazina Tajm aut. 



     
    Čuveni hit „Do They Know It“s Christmas?“ Boba Geldofa i Midža Jura, snimljen 1984. godine za Band Aid protiv gladi u Etiopiji zauzeo je drugo, a pesma „Irhal“, himna nedavne egipatske revolucije, treće mesto. 

     
    Prvi put objavljena u filmu „Učini pravu stvar“ Spajka Lija, a potom i na albumu „Fear Of A Black Planet“, pesma „Fight The Power“ grupe Pablik Enemi je imala veći uticaj van SAD, posebno u Srbiji 1991. kada se vrtela na radiju B92 kako bi se muzikom izrazilo ono što nije moglo rečima, navodi Tajm aut. 

     
    Među prvih deset numera koje su promenile svet je i pesma „Looking For Freedom“ američkog glumca i pevača Dejvida Haselhofa, poznatijeg po ulozi u seriji „Čuvari plaže“, koja je dospela na vrh nemačkih top lista u trenutku pada Berlinskog zida i koja se najviše dovodi u vezu sa širenjem demokratije u istočnoj Evropi. 

     
    Francuska nacionalna himna, čuvena Marseljeza i električna verzija američke himne u izvođenju Džimija Hendriksa na Vudstoku zauzele su 87. odnosno 48. mesto. 

     
    Prvih deset pesama na listi: 


    1. „Fight The Power“, Pablik Enemi 
    2. „Do They Know It“s Christmas?“, Band Aid 
    3.“Irhal“, Rami Esam 
    4. „A Change Is Gonna Come“, Sem Kuk 
    5. „Imagine“, Džon Lenon 
    6. „God Save The Queen“, Seks Pistolsi 
    7. „Happy Birthday“, Stivi Vonder 
    8. „Acid Trax“, Fjučr 
    9. „Pow! (Forward)“, Lital Bizl 
    10. „Looking For Freedom“, Dejvid Haselhof

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE