Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Na Vukovom saboru besednik prvi put – stranac

    Profesorka na Univerzitetu u Haleu u Nemačkoj, slavista i književni prevodilac Angela Rihter biće prvi inostrani besednik na predstojećem Vukovom saboru u Tršiću, našoj najstarijoj tradicionalnoj manifestaciji posvećenoj velikanu srpske kulture Vuku Karadžiću.

    Prema navodima organizatora Vukovog sabora, Rihter izuzetno dobro govori srpski i mnogo je učinila za srpsku kulturu na nemačkom govornom području. Objavila je značajan broj naučnih radova i čitav niz književnih dela, pre svega savremenih pisaca.

    U njenom prevodu je u Berlinu ove godine je objavljeno delo Vladislava Bajaca „Hamam Balkanija“, a pre toga mnogobrojni romani, pesme, novele i druga ostvarenja naših stvaralaca među kojima su Branislav Petrović, Radovan Beli Marković, Dubravka Ugrešić, Stefan Tontić i niz drugih.

    Beseda profesorke Rihter na predstojećem Vukovom saboru će da bude prilika da se i na taj način ukaže na značaj povezivanja Srba i Nemaca u kulturi, ukazali su ranije za Tanjug predstavnici  organizatora, uz podsećanje da su u Vukovo vreme te dve kulture „bile bliže nego ikada“.

    Programi predstojećeg, 77. po redu, Vukovog sabora, koji su 1933. godine utemljili žitelji Jadra i Podrinja, uz podršku značajnih naučnih i drugih institucija i pojedinaca toga vremena, odvijaće se od 12. do 18. septembra kao i do sada, bezmalo u celosti, u Loznici i u Tršiću, a delom i u Beogradu.

    Tokom sedmodnevnih programa, posle svestranog prikaza Kragujevca Lozničanima, uslediće predstavljanje Matice srpske i PEN centra, zatim podsećanje na 200 godina od smrti našeg prosvetitelja Dositeja Obradovića i niz drugih raznovrsnih sadržaja.

    Celokupan program završnog dana, koji će kao i uvek da bude izveden u Tršiću, a odvijaće se u nedelju, 18. septembra, biće u znaku obeležavanja 50 godina od dodele Nobelove nagrade za književnost Ivi Andriću.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE