Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Zdravstveno osiguranje nema 20.000 radnika

    Od oko 272.000 radnika u Republici Srpskoj koji su prijavljeni na zdravstveno osiguranje, zbog neredovnih uplata doprinosa poslodavaca, zdravstvenu knjižicu trenutno ne može da overi oko 20.000 radnika, koji zbog toga ne mogu da se besplatno leče.
     
    U Fondu zdravstvenog osiguranja Republike Srpske rekli su „Glasu Srpske“ da su za osam meseci ove godine uputili 6.108 prijava Poreskoj upravi RS zbog neuplaćenih doprinosa za zdravstveno osiguranje.
     
    Inspekciji rada zbog neprijavljivanja radnika na osiguranje upućeno je 939 prijava.
     
    – Sektor za kontrolu Fonda redovno obaveštava poslodavce za koje uoči da ne uplaćuju redovno doprinose za zdravstveno osiguranje, a samo u avgustu smo im uputili 1.022 obaveštenja kako bismo ih animirali da izvršavaju svoje zakonske obaveze – naglasili su u FZO RS.
     
    Direktor Fonda zdravstvenog osiguranja Goran Kljajčin ranije je izjavio da je dug poslodavaca za zdravstveno osiguranje veći od 170 miliona maraka.
     
    Predsednik Unije udruženja poslodavaca RS Ranko Milić smatra da radnici ne bi smeli da trpe probleme u kojima se nađu poslodavci, odnosno da zbog toga ne mogu da zatraže lekarsku pomoć.
     
    – Fond zdravstvenog osiguranja trebao bi na neki način da pruži uslugu svim radnicima, odnosno da im omogući lečenje, jer oni ne smeju da trpe probleme zato što poslodavci nisu uplatili doprinose – kazao je Milić.
     
    I u Savezu sindikata RS ističu da nisu radnici krivi što poslodavac neće da uplati doprinose.
     
    – Trebalo bi ovu oblast urediti na taj način da se zdravstvene knjižice overavaju neprekidno, pa da se kasnije reguliše refundacijama, tako da radnici mogu da dobiju lekarsku pomoć – ističu u sindikatu.
     

    Osiguranje
     
    U Republici Srpskoj prošle godine bilo je ukupno 476.165 prijavljenih osiguranih lica u javnom i privatnom sektoru.
     
    – Od ukupnog broja prijavljenih osiguranih lica, lani su doprinosi uplaćivani za 205.928 osiguranih lica u državnom sektoru i 241.918 osiguranih lica u privatnom sektoru – navodi se u Izveštaju FZO RS.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE