Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Lisovolik za B92: Nema seče pred izbore

    Stalni predstavnik Misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Bogdan Lisovolik kaže da uoči izbora, nije momenat za veće „hirurške zahvate“ u javnom sektoru.
     
    On je izrazio nadu da će Vlada nastaviti da sprovodi dogovorene mere ekonomske politike. Lisovolik je, povodom postignutog dogovora MMF i Vlade Srbije o novom aranžmanu iz predostrožnosti, rekao za B92, da ta međunarodna finansijska institucija nije učinila ustupak zvaničnom Beogradu.

    „Želimo da bude smanjen obim javnog sektrora, da bude ograničen rast penzija i plata u javnom sektoru i sprovedu reforme kada je reč o racionalizaciji zapošljavanja u javnom sektroru“, podvukao je predstavnik MMF.

    Lisovolik je, međutim, istakao da je postignuta saglasnost da u „ovakvom političkom okruženju, uoči izbora, nije pravi trenutak da se prave hirurški zahvati“.

    Zvaničnik MMF je, međutim, napomenuo i da svaka vlada mora biti fiskalno odgovorna. Lisovolik je ocenio da je situacija prilično stabilna u pogledu poštovanja Zakona o budžetskom sistemu, ali da rizika ima – naročito u predizbornim godinama.

    „Nadamo se da ćemo uspeti da se dogovorimo sa Vladom Srbije da i tu bude nastavljeno sa dosadašnjom politikom i merama“, dodao je Lisovolik, koji je napomenuo da je MMF sam prepoznao argumente za povećanje deficita budžeta.

    MMF je, prema Lisovoliku, morao da prihvati da će ekonomski rast i nivo rasta proizvodnje biti niži od očekivanih i da mora da bude odobren veći deficit kako ne bi došlo do „pucanja“ budžeta.  Lisovolik je ocenio da je odobravanje većeg deficita budžeta u ovoj situaciji bilo razumno i istakao da veći deficit i smanjenje potrošnje u javnom sektoru, ne podrazumevaju i pad kapitalnog finansiranja.

    „Naprotiv, po projekcijama, kapitalne investicije nastaviće da rastu i Vlada Srbije treba da završi najbolje kapitalne projekte. Razgovarali smo o tim projektima, ali sada mogu samo da vam kažem da želimo da Vladi Srbije damo fleksibilnost“, zaključio je stalni predstavnik MMF u Srbiji Bogdan Lisovolik.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE