Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Najavljene mere zaštite zdravlja stanovništa u Zajači

    Direktor topinonice olova u Zajači, kod Loznice, koja posluje u okviru Koncerna „Farmakom MB“ Jasmina Milutinović izjavila je da će ta firma preduzeti sve kako bi ubuduće rezultati analize prisustva olova u krvi kod dece bilo mnogo bolji od trenutnih.

    Upravo objavljeni rezultati koncentracija olova u krvi kod 51 deteta uzrasta od 1,5 do 18 godina pokazali su da je umerenog povećanja bilo kod četvoro dece, kod petoro je blago povećan, a kod 18 mališana je veoma blago povećan nivo olova u krvi.

    Posle razgovora sa ministrom zdravlja Zoranom Stankovićem, koji je ocenio da nema mesta panici i najavio svestrane mere zaštite zdravlja svih stanovnika u tom kraju, Milutinović je novinarima rekla da je Koncern već preduzeo niz mera i najavila i druge aktivnosti u cilju zaštite zdravlja stanovnika na tom području.

    U razgovru su učestvovali i predstavnici lokalne samouprave, zdravstvenih ustanova i meštani.

    Milutinović je najavila je da će ubuduće elektonskim sondama 24 sata biti praćeno prisustvo olova u vazduhu i da će o rezultatima javnost redovno biti informisana.

    Ona je ukazala na složenost celokupne problematike i ocenila da najveći problem predstavlja sanacija i rekonstrukcija odlagališta jalovine, prema projektu koji se radi. Rešenje tog problema se očkuje uz pomoć države, odnosno mera republičke vlade, o čemu bi trebalo da bude odlučeno do marta sledeće godine.

    Milutinović smatra da bi na taj način bilo rešeno i pitanje procesnih voda koje su, po oceni Milutinovićeve, najveći zagađivač reke Štire, koja se uliva u Drinu kod Loznice.

    Ne sporeći postojanje ekoloških problema iz ranijeg perioda, posebno procesnih voda usled usled spiranja olovne prašine,ona je rekla da će izgradnjom sabirnih mesta, koja je u toku, zagađivanje obližnje reke biti onemogućeno.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE