Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Bez vakcine za mutirani soj ptičijeg gripa H5N1

    Svetski virusolozi upozorili su da ne postoji vakcina protiv mutiranog soja virusa ptičijeg gripa H5N1, koji se trenutno širi Kinom i Vijetnamom, pozivajući na pažljivije praćenje bolesti među živinom i pticama kako bi se sprečilo njeno širenje na ljude.

    Stručnjaci zasad ne znaju da li je taj novi soj, čiji je zvanični naziv H5N1-2.3.2.1, virulentniji među ljudima od svog prethodnika, ali je u svakom slučaju dovoljno različit od izvornog virusa H5N1 da na njega ne deluje u potpunosti vakcina efkasna protiv tog virusa.

    Malik Peiris sa Hongkonškog univerziteta ističe da to nije čudno jer su virusi H5 skloni mutacijama, pa zbog toga novi soj zahteva i novu vakcinu.

    Virus H5N1 inače ubija do 60 odsto zaraženih ljudi. Poslednjih meseci taj virus se ponovo pojavio, najizrazitije u Kambodži, u kojoj je ove godine zaraženo i osam ljudi, koji su svi umrli.

    Peiris napominje da je u Kambodži mortalitet ljudi zaraženih virusom H5N1 uvek bio visok jer se bolest po pravilu kasno otkriva. Po Peirisu, dešavanja u Kambodži ne moraju nužno da znače da je novi soj H5N1 opasniji za ljude nego njegov prethodnik, ali u svakom slučaju predstavlja potencijalnu opasnost jer se globalno sve više širi.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE