Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Porodilišta su leglo korupcije

    Svaka druga porodilja u Srbiji žrtva je korupcije u porodilištima, pokazuje najnovije istraživanje Udruženja „Roditelj“. Sume koje se daju lekarima kreću se od 1.000 evra pa naviše, dok babicama obično sleduje „čast“ od 50 evra.

    Istraživanje pokazuje da je situacija po pitanju mita i korupcije najkritičnija u novosadskoj „Betaniji“, porodilištima u Višegradskoj i „Narodnom frontu“ u Beogradu, ali ne zaostaju mnogo ni domovi zdravlja.
     

    Bojana Selaković, koordinatorka Savetovališta protiv korupcije u Udruženju „Roditelj“ kaže za Press da anketa „Korupcija u zdravstvenim ustanovama koje se bave reproduktivnim zdravljem žena“ nedvosmisleno potvrđuje činjenicu da je zdravstvo i dalje jedna od najkorumpiranijih oblasti u Srbiji. Ona navodi da je četvrtini pacijentkinja novac u porodilištima tražen direktno, bez uvijanja, dok su od skoro polovine žena pare uzimane preko posrednika.

    Pritužbe koje smo dobijali najčešće se odnose na zloupotrebu istovremenog rada lekara u državnim i privatnim ustanovama, jer je to oblast u kojoj i dalje postoji mnogo „šupljina“. Korupcija nije samo koverat s novcem već i situacija kada jedan lekar pacijentkinji vodi trudnoću u privatnoj ginekološkoj ordinaciji, a potom joj obavi porođaj u državnoj ustanovi. Korupcija je, takođe, kada na zahtev lekara iz državne zdravstvene ustanove pacijentkinja mora da obavi neku intervenciju ili analizu u tačno određenoj privatnoj ordinaciji, u kojoj od nje traže da kažu ime lekara koji ju je poslao, ističe Selakovićeva.

    Naša sagovornica navodi da je anketa pokazala da se skoro 50 odsto žena našlo u situaciji da ih lekari šalju iz državnih na privatne klinike da bi tamo obavili analize koje su inače pokrivene zdravstvenim osiguranjem.

    Strah od lošeg tretmana

    – Davanje novca medicinskom osoblju za uslugu koja je inače pokrivena zdravstvenim osiguranjem u našim bolnicama postalo je više pravilo nego izuzetak! Uočeno je da se na dodatno plaćanje usluga najveći broj žena odlučuje zbog straha od lošeg tretmana lekara i medicinskog osoblja ili skraćenja vremena čekanja na određenu intervenciju. Čak 40 odsto pacijentkinja nije svesno da čašćavanje medicinskog osoblja predstavlja vid korupcije. Takođe, one nisu upoznate sa svojim pravima, kao i obavezama lekara i medicinskog osoblja u zdravstvenim ustanovama – upozorava Bojana Selaković.

    Urednica portala „Zdravoskop“ Zorica Marković kaže za Press da ovakav odnos prema porodiljama predstavlja sunovrat srpskog zdravstva.
     
     Odavno ukazujemo na to da u našim porodilištima postoji visok stepen korupcije! Nažalost, zbog delikatnosti situacije, žene se retko odlučuju da prijave korupciju. Stalno čujemo da smo nacija koja beleži drastičan pad nataliteta, ali upravo odnos prema porodiljama pokazuje da naša država ne čini ništa da se stvari na tom planu poprave – upozorava ona.

    Kako su prošle žene koje nisu platile porođaj

    Primer 1. Loš odnos prema porodilji
    – Nisam plaćala za prvi, a bliži mi se sledeći porođaj i verovatno ću platiti nekome. Jednostavno nemam snage da prolazim kroz „tretman“ kroz koji sam prošla prvi put, kada nikome nisam platila. Jedva da su se nakanili da me porode, stalno su vikali na mene i niko nije hteo da mi pomogne oko bebe.

    Primer 2. Ne brinu o bebi
    – Posle porođaja niko nije hteo da mi pomogne oko dojenja, ni savetom, niti su obraćali pažnju na bebu. Ja sam non- stop plakala, beba je bila gladna tri dana jer mi mleko nije krenulo. Nahranili su ga veštačkim mlekom tek kada je sestra dobila „čast“. Bili su ekstremno neljubazni, da su smeli, mislim da bi me opsovali u lice zato što tražim pomoć oko izmlazanja.

    Državni monopol
    Draško Karađinović iz Udruženja „Doktori protiv korupcije“ kaže za Press da je državni monopol u zdravstvu osnovni razlog postojanja izražene korupcije u porodilištima.

    – Kada bi postojala privatna porodilišta, koja bi, takođe, finansirao RZZO, porodilje bi imale mogućnost izbora i samim tim bi se korupcija suzbila. Ovako, u državnim porodilištima osim mita, kao krivičnog dela, imate i legalnu korupciju u obliku lažnih vanstandardnih usluga. Tipičan primer takve usluge je epiduralna anestezija za koju svako porodilište ima svoju cenu. Znači, ko može da plati, imaće bezbolan porođaj, a ko ne može, porađaće se kao što su se porađale naše babe – ističe Karađinović.

    Na koji način u srpskim porodilištima traže mito

    Primer 1. Indirektno


    Medicinska sestra mi je nagovestila da je doktorka cenjena i veliki stručnjak, da je do nje teško doći, pa ako stvarno to želim, moram da platim. Nakon plaćanja „tretman“ kod te doktorke postao je mnogo sadržajniji, ona je bila ljubaznija i predanija.

    Primer 2. Upućivanje kod privatnika


    Lekar iz „Narodnog fronta“ me je na „dabl test“ poslao u privatnu kliniku, a na papiru, koji mora da se preda klinici, udari svoj pečat. Otišla sam, nisam imala utisak da imam izbora. U devetom mesecu trudnoće trebalo je da odradim vaginalni i cervikalni bris, ginekolog me je poslao u privatnu laboratoriju, u kojoj sam analizu morala da platim iako imam zdravstveno osiguranje. Doktor nam je rekao da je trudnoća skup sport: „Ne misliš valjda da moja plata pokriva to što ti pratim trudnoću… Bezobrazna si, zvala si juče posle 17 sati kad znaš da ja završavam s radom u privatnoj ordinaciji, pa si danas došla ovde. Sve košta, draga moja! Ne mogu sada i ovde da vas primim, ali radim privatno, rekao nam je doktor.

    Primer 3. Plaćanje usluga


    U pitanju je bila epiduralna anestezija na porođaju. Nisam mogla drugačije da dobijem tu uslugu, a nisam želela da nešto krene naopako na porođaju i platila sam.

    Primer 4. Čašćavanje medicinskog osoblja


    Dali smo novac da se zahvalimo, a i valja se kad se rodi dete. Smatram to osnovnom kulturom, zbog zahvalnosti lekaru i babici, koji su me porađali. Zaista su bili divni prema meni.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE