Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Blic: Somalijski pirati posle 10 meseci pustili srpskog mornara

    Srpski mornar kojeg su 30. oktobra prošle godine oteli pirati iz Somalije juče je oslobođen, potvrđeno je u Ministarstvu spoljnih poslova.


    „Dobro sam. Konačno su nas pustili. Svi smo iscprljeni i na sebi imamo samo donji veš. Sada nas prebacuju u Oman brodom koji je u veoma lošem stanju. Tamo stižemo za dva do tri dana i sve dok smo u somalijskim vodama bićemo pod presijom i strepećemo za svoju bezbednost“ – prepričala je za “Blic” Tijana Gavrilović, ćerka srpskom mornara Milomira Gavrilovića, dodavši da će porodica biti u strahu sve dok Milomir ne dođe u Oman.

    Kada je posle desetomesečnog zatočeništva juče u pola osam ujutru pušten na slobodu srpski pomorac je imao samo dvadesetak sekundi da javi svojoj majci u Beogradu da je živ i zdrav i da ga uskoro očekuju.

    Kako su za “Blic” rekli iz Ministarstva spoljnih poslova, Ambasada Srbije u Atini je tokom deset meseci održavala kontakte sa svima koji su mogli da pomognu zarobljenom pomorcu.
     
    Sve vreme smo bili u kontaktu sa osiguravajućim društvom “Lojd”, koje je pregovaralo sa piratima, ali i sa grčkom kompanijom “Paradise navigation”, vlasnikom broda, kao i sa porodicom otetog mornara, istakli su u Ministarstvu i  poručili da je srpska ambasada u glavnom gradu Grčke pripremila putne isprave za Gavrilovića koje su mu zajedno sa drugim ličnim stvarima zaplenili somalijski gusari.
      

    Njega su, zajedno sa još 22 člana posade na takneru „Polar“ pirati oteli na oko 1.000 kilometara od obale Somalije.  Brod je prevozio 72.825 tona nafte iz Sankt Peterburga u Singapur, kada su ga presrela dva motorna čamca s naoružanim piratima.

     
    Mornar iz Srbije se s još trojicom Crnogoraca ukrcao na brod u barskoj luci dve nedelje pre otmice.
     
    Kako pišu podgoričke „Vijesti“, Ministarstvo spoljnih poslova i evropskih integracija Crne Gore saopštilo je da su juče oslobođena i tri crnogorska pomorca Blažo Marković, Nenad Božović i Milotije Bulatović.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE