Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    „Lauta i ožiljci“ Danila Kiša u izdanju Arhipelaga

    Objavljivanjem knjige „Lauta i ožiljci“, izdavačka kuća „Arhipelag“ zaokružila je ovogodišnji veliki izdavački projekat „Izabrana dela Danila Kiša u sedam knjiga“.

    Knjiga „Lauta i ožiljci“ donosi Kišove priče iz zaostavštine, većinom nastale u vreme kada su pisane i priče iz knjige „Enciklopedija mrtvih“.

    Utoliko se može reći da priče iz knjige „Lauta i ožiljci“ predstavljaju poslednji „okretaj zavrtnja“ u neuporedivoj stvaralačkoj radionici Danila Kiša i oličavaju jedan od mogućih ishoda te velike avanture, navedeno je u saopštenju „Arhipelaga“.

    Suočavajući život i priču, činjenice i fikciju, govor dokumenata i moć imaginacije, Kiš u svojim poslednjim pričama pripoveda o Edenu Fon Horvatu i sredonjoevropskoj sudbini, o apatridima i grobovima, Juriju Golecu, ljubavi i smrti, Beogradu, Andriću, o dugovima i svetu koji uvek ima dve nepovezive strane.

    Pripovetke „Apatrid“, „Jurij Golec“, „Lauta i ožiljci“, „Maratonac i sudija“, „Pesnik“ i „Dug“ napisane su između 1980. i 1986. godine, bilo s namerom da budu uključene u knjigu „Enciklopedija mrtvih“, bilo kao njen ođek, primetila je priređivač izdanja Mirjana Miočinović.

    Ona je navela da su pridodali i kratku dvodelnu prozu „A i B“ i to na kraju „kao neku vrstu lirskog epiloga“, a knjizi su dali naslov „Lauta i ožiljci“ rukovođeni činjenicom da je Kiš dve svoje zbirke, od ukupno tri, naslovio po jednoj od priča, imajući manje na umu njeno povlašćeno mesto, a više sposobnost naslova da tematski objedini sve ostale.

    Zaključno sa ovim izdanjem „Arhipelaga“, u posebnoj ediciji i ekskluzivnoj opremi, pred čitaocima je celokupan prozni opus „moder­nog klasika srpske književnosti“.

    Edicija obuhvata njegov rani ro­man „Mansarda“, preko knjige kratkih priča „Rani jadi“ i najpoznatijih piščevih romana „Baš­ta, pepeo“ i „Peščanik“, do novelističkih knjiga „Grobnica za Borisa Davidoviča“ i „En­­­­­­­­­­­ciklopedija mrtvih“.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE