Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Planeta Pluton donosi naučnicima velika iznenađenja

    Planeta Pluton je možda mala, ali za naučnike je veliko iznenađenje. Kako NASA šatl New Horizons leti sve bliže ka njemu, tako saznajemo nove, fascinantne podatke. Naučnici kažu da menja boje i ima gejzire na površini.

    ’’Nikada nismo imali ovako bliske podatke patuljaste planete poput Plutona i svaki put kada dobijemo podatke sa planete novog tipa, naiđemo na prirodu daleko bogatiju nego što smo očekivali’’, rekao je Alan Stern, glavni istraživač Instituta Boulder iz Kolorada.
     
    New Horizons, koji je lansiran 2006, je najbrži šatl ikada lansiran sa zemlje. On ide ka Plutonu brzinom od preko 58.000 kilometara na sat i trebao bi da stigne na svoje odredište tokom jula 2015. godine.

    Od 1970. godine, naučnici nisu imali priliku da istražuju novi planetarni tip. Tokom februara 2015. očekuje se da još jedan šatl NASA kompanije uđe u Ceres asteroidski pojas, najveći u sunčevom sistemu.

    Pluton je mali, ali ima obilje meseca. Osim tri već poznata poslednjih decenija, naučnici su saznali i za četvrti. Interesantno je da je treći mesec Plutona, zvani Charon,  samo upola manji od same planete.

    Stern je rekao da se očekuje da se nađu i prstenovi oko Plutona.

    Pluton je binarna planeta, ona sa mesecom Charonom pravi gravitacioni balans, i baricentar joj leži između ova dva kosmička tela. Kao poređenje, baricentar Zemlje i Meseca leži unutar zemlje.
     
    Sastav atmosfere još uvek nije poznat, očekuje se da se sazna kada New Horizons stigne malo bliže, ali moguće je čak da i mesec Charon ima atmosferu.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE