Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    „Ženidba“ pobednik „Tvrđava teatra“

    Žiri trećeg ambijentalnog pozorišnog festivala „Tvrđava teatar“ u Smederevu proglasio je „Ženidbu“, komediju Nkolaja Vasiljeviča Gogolja, u režiji Ane Ðorđević i izvođenju Narodnog pozorišta iz Sombora najboljom predstavom ovogodišnjeg festivala.
     
    Predsednica žirija Ljiljana Todorović u obrazloženju nagrade navela je da je „zdušnom igrom ansambla, spojem grotesknog i melodramatičnog, prohujale epohe i savremenosti, ova somborska predstava s lakoćom i ironijom, iznela ideju Gogoljevog komada da je čovek sam sebi pakao“.

    Nagradu za najbolju režiju žiri je dodelio reditelju predstave „Čarobnjak iz Oza“ Zoltanu Puškašu u izvođenju Ujvideki Szinhaz – novosadskog pozorišta.  „Zahtevni dinamični oblik mjuzikla, ovog puta i za decu, naizmenično u furioznom i spokojnom tempu, Puškaš režira kao skladan spoj besprekorno jasno ispripovedane poučne priče, individualizovanih likova i personifikovanih grupa“, navodi se u obrazloženju žirija.

    Nagrada za najbolju mušku ulogu dodeljena je Ninoslavu Ðorđeviću za ulogu Kajgane u predstavi „Ženidba“ u izvođenju Narodnog pozorišta iz Sombora.

    Nagrada za žensku ulogu dodeljena je Emini Elor za ulogu veštice sa zapada u pedstavi „Čarobnjak iz Oza“ u izvođenju ansambla Ujvideki Szinhaz .

    Specijalna nagrada za društveni angažman dodeljena je predstavi „Brat“ nastaloj u koprodukciji teatra Koreja iz Leća i Poketnog alternativnog teatra omladine Smedereva (PATOS).  „Ova nesvakidašnja predstava stavlja nam razgovetno i jasno do znanja da je pozorište i socijalni čin. Ona ne samo da je u divnom obliku udružila profesionalce, amatere i naturščike, Rome, Srbe i Italijane, manuelene radnike i intelektualce, siromašne i boljestojeće, već je pokazala ono najviše – da granca između pozorišta i života ne mora da postoji i da shodno tome pozorište može da popravlja život“, navedeno je u obrazloženju žirija

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE