"Ženidba" pobednik "Tvrđava teatra"

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  “Ženidba” pobednik “Tvrđava teatra”

  Žiri trećeg ambijentalnog pozorišnog festivala “Tvrđava teatar” u Smederevu proglasio je “Ženidbu”, komediju Nkolaja Vasiljeviča Gogolja, u režiji Ane Ðorđević i izvođenju Narodnog pozorišta iz Sombora najboljom predstavom ovogodišnjeg festivala.
   
  Predsednica žirija Ljiljana Todorović u obrazloženju nagrade navela je da je “zdušnom igrom ansambla, spojem grotesknog i melodramatičnog, prohujale epohe i savremenosti, ova somborska predstava s lakoćom i ironijom, iznela ideju Gogoljevog komada da je čovek sam sebi pakao”.

  Nagradu za najbolju režiju žiri je dodelio reditelju predstave “Čarobnjak iz Oza” Zoltanu Puškašu u izvođenju Ujvideki Szinhaz – novosadskog pozorišta.  “Zahtevni dinamični oblik mjuzikla, ovog puta i za decu, naizmenično u furioznom i spokojnom tempu, Puškaš režira kao skladan spoj besprekorno jasno ispripovedane poučne priče, individualizovanih likova i personifikovanih grupa”, navodi se u obrazloženju žirija.

  Nagrada za najbolju mušku ulogu dodeljena je Ninoslavu Ðorđeviću za ulogu Kajgane u predstavi “Ženidba” u izvođenju Narodnog pozorišta iz Sombora.

  Nagrada za žensku ulogu dodeljena je Emini Elor za ulogu veštice sa zapada u pedstavi “Čarobnjak iz Oza” u izvođenju ansambla Ujvideki Szinhaz .

  Specijalna nagrada za društveni angažman dodeljena je predstavi “Brat” nastaloj u koprodukciji teatra Koreja iz Leća i Poketnog alternativnog teatra omladine Smedereva (PATOS).  “Ova nesvakidašnja predstava stavlja nam razgovetno i jasno do znanja da je pozorište i socijalni čin. Ona ne samo da je u divnom obliku udružila profesionalce, amatere i naturščike, Rome, Srbe i Italijane, manuelene radnike i intelektualce, siromašne i boljestojeće, već je pokazala ono najviše – da granca između pozorišta i života ne mora da postoji i da shodno tome pozorište može da popravlja život”, navedeno je u obrazloženju žirija

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE